ΚΟΣΜΟΣ

Προβληματικά τα ολοκαίνουργια αεροσκάφη της Boeing

Καθηλώνονται τα Boeing 787 σε όλο τον κόσμο

Μετά την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, η Χιλή, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών ανακοίνωσαν ότι καθηλώνουν τα αεροσκάφη τους τύπου Boeing 787 Dreamliner, μετά από το ένατο περιστατικό τεχνικού προβλήματος που σημειώθηκε στα ηλεκτρικά τους.

Καθηλώνονται τα Boeing 787 σε όλο τον κόσμο

Το γεγονός ότι τα Dreamliners σταμάτησαν να πετούν σχεδόν σε όλο τον κόσμο αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία πάντως διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Η χιλιανή εταιρεία LAN ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι αναστέλλει τις πτήσεις των τριών αεροσκαφών της αυτού του τύπου. «Σύμφωνα με τις συστάσεις της ομοσπονδιακής αεροπορικής αρχής των ΗΠΑ (FAA) και σε συνεννόηση με τις χιλιανές αεροναυτικές αρχές, η LAN ανακοινώνει ότι αναστέλλει τις πτήσεις των τριών αεροσκαφών Boeing 787», τονίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Και οι ινδικές αεροπορικές αρχές έδωσαν εντολή στην ινδική αεροπορική εταιρεία Air India να καθηλώσει τα έξι αεροσκάφη της αυτού του τύπου.

Η διοίκηση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) δήλωσε χθες ότι θα απαγορεύσει την απογείωση των αεροσκαφών Boeing 787, εξαιτίας ενός δεύτερου περιστατικού -μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα- που σχετίζεται με πρόβλημα στην μπαταρία και ανάγκασε ένα από αυτά να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Ιαπωνία. H FAA δήλωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, στις οποίες εντοπίστηκε το πρόβλημα, είναι ασφαλής προτού επιτραπεί στα νέα αεροσκάφη της Boeing να πραγματοποιήσουν και πάλι πτήσεις. Να θυμίσουμε ότι και η Ιαπωνία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις για τα 787.

Στην μπαταρία εστιάζεται η βλάβη

Η μπαταρία ιόντων λιθίου που παρουσίασε βλάβη και ανάγκασε το Boeing 787 της All Nippon Airways (ΑΝΑ) να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση χθες στην Ιαπωνία, είχε τοποθετηθεί πρόσφατα εξαιτίας του προβλήματος που είχε παρουσιαστεί στην αρχική μπαταρία, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική εταιρεία. «Ο φυσιολογικός χρόνος αντικατάστασης της μπαταρίας αυτού του τύπου είναι μια φορά κάθε δυο χρόνια», παραδέχθηκε εκπρόσωπος της ΑΝΑ, σύμφωνα με τον οποίο η αρχική μπαταρία που είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος είχε παρουσιάσει πρόβλημα στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι μπαταρίες του Boeing 787 Dreamliner κατασκευάζονται από την ιαπωνική GS Yuasa και ενσωματώνονται σε ένα ηλεκτρικό σύστημα της γαλλικής εταιρίας Thales. Οι αρχές ερευνούν για να διαπιστώσουν εάν η ίδια η μπαταρία είναι προβληματική ή εάν η βλάβη οφείλεται στον τρόπο καλωδίωσής της. «Μας είναι αδύνατο να προβλέψουμε σ' αυτό το στάδιο πόσο χρόνο θα πάρει η έρευνα, είτε πρόκειται για ημέρες είτε για εβδομάδες, επειδή πρέπει να μελετήσουμε όλο το σύστημα και η GS Yuasa δεν είναι η μόνη που εμπλέκεται», εξήγησε μια εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας.

'Ολα τα Boeing 787 της ΑΝΑ είναι ηλικίας μικρότερης των δύο ετών. Το πρώτο από αυτά παραδόθηκε στην εταιρεία στα τέλη του 2011.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.