ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικά στρατεύματα σκότωσαν 100 αντάρτες

Με αντεπίθεση απειλούν οι Ισλαμιστές του Μάλι

Για δεύτερη μέρα γαλλικά μαχητικά εξαπολύουν από αέρος επιθέσεις στο βόρειο Μαλί με σκλοπό να πλήξουν τις θέσεις των ισλαμιστών, ενώ αυτοί απειλούν Γάλλους πολίτες για την σωματική τους ακεραιότητα.

«Θα υπάρξουν συνέπειες, όχι μόνον για τους Γάλλους ομήρους, αλλά και για όλους τους Γάλλους πολίτες, οπουδήποτε βρίσκονται αυτοί στον μουσουλμανικό κόσμο», δήλωσε στο Reuters o εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν, Σάντα Ουλντ Μπουμάμα και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε την αντίσταση και την αυτοάμυνά μας. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε πολεμώντας».

Από την εντολή, που δόθηκε να αναπτυχθούν γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη Κόνα, στο κεντρικό Μαλί, περισσότεροι από 100 ισλαμιστές βρήκαν τον θάνατο. «Προκαλέσαμε δεκάδες θανάτους, ακόμη και εκατό θανάτους μεταξύ των ισλαμιστών στην Κόνα. Τώρα ελέγχουμε την πόλη. Απολύτως», δήλωσε από το αρχηγείο στο πεδίο των μαχών ο υπολοχαγός του επίσημου στρατού του Μάλι, Ουσμάν Φανέ.

Παράλληλα, οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις αναμένεται να αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην χώρα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν θα προχωρήσουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. «Βρισκόμαστε σε μια φάση ανάπτυξης (...) Όπως γνωρίζετε έχουμε αεροσκάφη στην Αφρική και προσθέσαμε κι άλλα», ανακοίνωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας Εντουάρ Γκιγιό προσθέτοντας: «Όσο πιο γρήγορα φτάσει στην περιοχή η αφρικανική αποστολή, τόσο το λιγότερο θα χρειαστεί να βοηθάμε τον στρατό του Μαλί», αλλά είπε πως «η Γαλλία δεν σχεδιάζει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στις βόρειες περιοχές του Μαλί, τις οποίες ελέγχουν οι ισλαμιστές».

Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής από τις δηλώσει του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν «η Γαλλία απέστειλε στρατεύματα για να προστατεύσουν την πρωτεύουσα της χώρας Μπαμακό, σε μια επιχείρηση που αφορά μερικές εκατοντάδες στρατιώτες».

Πάντως, η Μόσχα αντιδρά στην επέμβαση στο Μάλι και ο ειδικός εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για την Αφρική, Μιχαήλ Μαργκέλοφ τονίζει πως: «Κατανοώ την τρέχουσα κατάσταση στο Μαλί, αλλά κρίνω ωστόσο ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στην Αφρική μπορεί και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης» , για να προσθέσει: «Κανείς εκτός από τους Αφρικανούς δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιλύει τα προβλήματα της ηπείρου».

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεν έχει την ίδια γνώμη και χαιρετίζει την στρατιωτική βοήθεια που προσέφερε η Γαλλία στην κυβέρνηση του Μαλί, γιατί όπως τονίζει: «Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να σημειωθεί άμεσα πρόοδος για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Μαλί και να διασφαλιστεί ότι η στρατιωτική επέμβαση γίνεται παράλληλα με μια συνολική πολιτική διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε εκλογές».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποστείλει τάγμα 500 ατόμων βάσει του σχεδίου της ECOWAS. Ίση δύναμη θα αποστείλει και η Μπουρκίνα Φάσο.

Δείτε επίσης: Μαλί: Κατατροπώνουν τους Ισλαμιστές οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.