ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία

Νίκη στον πρώτο γύρο για τον σοσιαλδημοκράτη Ζέμαν

Αν και θα είναι σκληρός ο ανταγωνισμός στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, ο πρώην πρωθυπουργός Μίλος Ζέμαν σημείωσε στον πρώτο γύρο νίκη έναντι του συντηρητικού Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

Ο νέος πρόεδρος θα αντικαταστήσει τον ευρωσκεπτικιστή Βάτσλαβ Κλάους, η τελευταία θητεία του οποίου λήγει το Μάρτιο.

Όποιος κι αν νικήσει είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων πιο κοντά στο κύριο ρεύμα στην Ευρώπη, έπειτα από χρόνια στη διάρκεια των οποίων η στάση του Κλάους απέναντι στην Ένωση έκανε τη χώρα μια ιδιορρυθμία μεταξύ των μετακομμουνιστικών κρατών μελών της ΕΕ.

Το αξίωμα του προέδρου δεν περιβάλλεται με πολλές εξουσίες, ωστόσο ο πρόεδρος εκπροσωπεί την Τσεχική Δημοκρατία στο εξωτερικό και διορίζει τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους δικαστές, Ο νικητής θα διαδραματίσει επίσης έναν ηθικό ρόλο ως ο διάδοχος του πρώτου μετακομμουνιστή προέδου, του αντιφρονούντος επί κομμουνισμού θεατρικού συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ.

Πολλοί Τσέχοι, θυμωμένοι από μια παρατεταμένη ύφεση και ένα κύμα σκανδάλων πολιτικής διαπλοκής, επιζητούσαν μιαν αλλαγή.

Ο Ζέμαν ένας μεγαλόσωμος 68χρονος οικονομολόγος, μανιώδης καπνιστής, κέρδισε το 24,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 87% των εκλογικών περιφερειών.

Θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον συντηρητικό υπουργό Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, 75 ετών, που κέρδισε ένα ανέλπιστα ισχυρό 22%, εκτοπίζοντας τον στατιστικολόγο Γιαν Φίσερο οποίος φερόταν επικρατέστερος για τη δεύτερη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

(ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.