ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απόλυση για τους απεργούς που δεν θα παραλάβουν τα φύλλα πορείας

Τι προβλέπει ο νόμος για την επίταξη

Ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις προβλέπονται για όσους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς παρά την επίταξη αρνηθούν να παραλάβουν το φύλλο πορείας και δεν επιστρέψουν εγκαίρως να λύσουν το χειρόφρενο, ώστε να αρχίσει η εξυπηρέτηση των επιβατών.

 

Τι προβλέπει ο νόμος για την επίταξη

Οι διαδικασίες κινήθηκαν με βάση τον νόμο 3536/2007 που θεσπίζει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης. Στο άρθο 41 του νόμου προβλέπεται η επίταξη υπηρεσιών και επίταξη ακίνητων και κινητών πραγμάτων. Νομικοί σχολιάζουν ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι - απεργοί αρνηθούν να παραλάβουν τις ατομικές προσκλήσεις που θα τους επιδοθούν κινδυνεύουν να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορούμενου για απείθεια ,που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών (πλημμέλημα). Σε πειθαρχικό μάλιστα επίπεδο, η διοίκηση έχει δικαίωμα να φτάσει ακόμα και σε απόλυση των εργαζομένων, οι οποίοι χωρίς δικαιολογία απουσιάζουν από την εργασία του μετά την επίδοση των αποκαλούμενων φύλλων πορείας.

Ο μόνος λόγος για να ... γλιτώσουν τις όποιες συνέπειες οι εργαζόμενοι είναι να καταφέρουν να αποδείξουν ότι ήταν δικαιολογημένα απόντες από το πόστο τους , επικαλούμενοι σοβαρούς λόγους , όπως είνια κάποιο πρόβλημα υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ιδιαίτερα δικηγόροι-εργατολόγοι, έχουν κατ΄επανάληψη στηλιτεύσει την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου αυτού που επιβάλλει ακόμα και την υποχρεωτική εργασία κατά παράβαση διατάξεων του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.