ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 15 Ιανουαρίου οι αποφάσεις

Σήμερα οι προσφορές για το ΤΤ

Καταθέτουν προσφορά Alpha Bank και Attica Bank. Αντίθετα απέχουν από τη διαδικασία η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σήμερα οι προσφορές για το ΤΤ

Alpha Bank και Attica Bank εμφανίζονται ως οι πλέον ισχυροί διεκδικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μέχρι σήμερα το απόγευμα θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την απόκτηση του υγιούς τμήματος του ΤΤ καθώς εκπνέει η σχετική προθεσμία που έχει θέσει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Εθνική Τράπεζα δεν θα καταθέσει προσφορά καθώς αυτή την περίοδο τρέχει το ζήτημα της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Eurobank και η εμπλοκή στην υπόθεση του ΤΤ θα προκαλούσε μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες. Η Τράπεζα Πειραιώς δεν συμμετείχε εξαρχής στην διαδικασία καθώς ήδη «τρέχει» το δύσκολο έργο της ενσωμάτωσης της Αγροτικής Τράπεζας και της Γενικής Τράπεζας στον όμιλο.

Η μεταβίβαση του ΤΤ θα γίνει στο πρότυπο της ΑΤΕ. Δηλαδή η ΤτΕ κάλεσε τις τράπεζες να συμμετέχουν σε εμπιστευτική διαδικασία για την απόκτηση του υγιούς τμήματος του ΤΤ. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει καταθέσουν μέχρι σήμερα τις προσφορές τους στο ΤΧΣ το οποίο στη συνέχεια θα τις προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογηθούν. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί ποια προσφορά θα γίνει δεκτή και κατόπιν η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στην διάσπαση του ΤΤ σε καλό και κακό κομμάτι. Το καλό κομμάτι θα μεταφερθεί στην τράπεζα με την καλύτερη προσφορά ενώ το κακό κομμάτι θα τεθεί σε εκκαθάριση. Στόχος είναι η ανακοίνωση της μεταβίβαση του ΤΤ να γίνει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Στελέχη τραπεζών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην διαδικασία ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή της Εθνικής. Όπως εκτιμούν αν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της δημόσιας πρότασης τότε θα μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία και η Εθνική ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι η διάσπαση του ΤΤ σε καλό και κακό κομμάτι με την μεταβίβαση σε άλλη τράπεζα του καλού τμήματος και την εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και κάθε αλλαγή θα πρέπει να συμφωνηθεί και να εγκριθεί από την τρόικα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.