ΚΟΣΜΟΣ

Σε «επιφυλακή» οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έθεσε όλες της τις διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού και ζήτησε από τις αρχές της Γαλλίας να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των τουρκικών συμφερόντων εκεί, έπειτα από τη δολοφονία τριών Κούρδων ακτιβιστριών.

Σε «επιφυλακή» οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη

«Ζητήσαμε από τις γαλλικές αρχές να αυξήσουν το επίπεδο ασφαλείας για τα συμφέροντά μας και τις αντιπροσωπείες μας στη Γαλλία για να προληφθεί οιουδήποτε είδους συμβάν», είπε Τούρκος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «επίσης ειδοποιήσαμε τις διπλωματικές αποστολές μας, πρώτα και κύρια στην Ευρώπη και φυσικά στη Γαλλία, να βρίσκονται σε εγρήγορση».

Η Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), καθώς και δύο ακόμη ακτιβίστριες βρέθηκαν νεκρές νωρίς χθες σε μια επίθεση η οποία επισκίασε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και τους αντάρτες. Το νόμιμο κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) καταδίκασε τις δολοφονίες και κάλεσε τους Κούρδους «όπου κι εάν βρίσκονται» να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη κουρδική διασπορά.

Εν τω μεταξύ το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) προειδοποίησε σήμερα ότι θα θεωρήσει το γαλλικό κράτος υπεύθυνο αν δεν εξιχνιάσει άμεσα τον, όπως τον χαρακτήρισε, «προμελετημένο και οργανωμένο» φόνο τριών κουρδικής καταγωγής ακτιβιστριών στο Παρίσι.

«Το γαλλικό κράτος φέρει την ευθύνη για να ριφθεί άμεσα φως στον φόνο αυτόν, ο οποίος έγινε στο έδαφός του, στο φως της μέρας και σε έναν δρόμο με αρκετή κίνηση μιας πόλης όπως το Παρίσι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της η HPG, ένοπλη πτέρυγα του PKK και συνεχίζει: "Στην αντίθετη περίπτωση, θα θεωρηθεί υπεύθυνο για την σφαγή των συντρόφων μας", προσθέτει, σημειώνοντας ότι ο τριπλός φόνος εκτελέστηκε με "πολύ προμελετημένο, σχεδιασμένο και οργανωμένο τρόπο».

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Εγκαλεί ο Ερντογάν τον Ολλάντ για τις συναντήσεις του με το PKK | Matrix 24 12/01/2013

    […] επίσης: Σε «επιφυλακή» οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές στ… Share Ετικέτες: PKK | Γαλλία | Ερντογάν | Κούρδοι | […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.