ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τελικά, το κλειδί στην υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ είναι οι εξαδέλφες του Παπακωνσταντίνου. Εάν τα χρήματα μπορούν να δικαιολογηθούν, είναι δηλωμένα και έχουν φορολογηθεί, άνθρακες ο θησαυρός. Ακόμη και αν παραπεμφθεί ο Παπακωνσταντίνου δεν πρόκειται να πάθει τίποτε. Το αδίκημα της υπεξαγωγής ή και αλλοίωσης δημοσίου εγγράφου είναι πλημμέλημα, ενώ πιθανότατα έχει παραγραφεί.

Εάν δεν έχουν δηλωθεί και η φοροδιαφυγή είναι πάνω από 150.000 ευρώ τότε ναι, το αδίκημα της συνέργειας σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι κακούργημα, ενώ δεν υφίσταται και παραγραφή. Και αυτό έγινε με διάταξη στο νόμο Καστανίδη που προσέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου. Αν λοιπόν καταδικαστεί θα είναι με διάταξη νόμου που ο ίδιος εισήγαγε. Είναι από τα περίεργα παιχνίδια που παίζει η τύχη στους ανθρώπους.

Μένει λοιπόν να μάθουμε αν τα χρήματα έχουν φορολογηθεί. Αυτό μπορούν να μας το πουν εκτός από τις εξαδέλφες και οι φορολογικές αρχές. Βέβαια, σε περίπτωση που τα χρήματα δεν έχουν φορολογηθεί, και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι πηγές προέλευσής τους, στο σκαμνί του κατηγορουμένου, μαζί με τον συνεργό πρώην υπουργό, θα καθίσουν και οι εξαδέλφες μετά των συζύγων τους.

Προκαλεί λοιπόν εντύπωση η αιδήμονα σιωπή τους. Εάν είναι νόμιμες γιατί αφήνουν να διασύρεται ο εξάδελφός τους; Είναι τόσον άστοργες; Δεν τους ενδιαφέρει ο εξάδελφός τους; Τότε γιατί ο Παπακωνσταντίνου να παίξει το κεφάλι του κορώνα-γράμματα για δύο άστοργες εξαδέλφες; Το πιθανότερο λοιπόν είναι να υπάρχει κάτι "γκρίζο" στους λογαριασμούς της HSBC της Ελβετίας. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το δεύτερο σημαντικό στην υπόθεση είναι το παραπεμπτικό των δικαστών. Υποστηρίζουν ότι είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο να αλλοιώσει τη λίστα. Εκ της θέσεως του, ναι, είχε τη δυνατότητα. Το σημαντικό όμως δεν είναι η δυνατότητα είναι το κίνητρο. Εάν όμως τα χρήματα είναι καθόλα νόμιμα, και έχουν φορολογηθεί, τι κίνητρο είχε να το πράξει; Απλώς να μην εμφανιστεί ότι στη λίστα ήταν και συγγενικά του πρόσωπα; Μα ίσα ίσα αυτό το κίνητρο, αφού οι εξαδέλφες του δεν θα υφίσταντο καμία ζημία, είναι υπέρ του Παπακωνσταντίνου. Θα μπορούσε να βγει και από πάνω λέγοντας ότι ο ίδιος, παρότι στη λίστα ήταν συγγενικά του πρόσωπα, την έδωσε για έλεγχο.

Άρα; Υπάρχει κάποιος άλλος που είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο να το κάνει;  Τη δυνατότητα την είχαν πολλοί. Όλοι όσοι με τον άλφα ή βήτα τρόπο έγιναν κάποια στιγμή κάτοχοι της λίστας, από τη στιγμή που ήλθε από τη Γαλλία μέχρι που είδε το φως της δημοσιότητας. Αφ' ης στιγμής η λίστα ήταν σε στικάκι και όχι στο πρωτότυπο DVD τη λαθροχειρία μπορεί να την κάνουν και άλλοι εκτός από τον Παπακωνσταντίνου. Νομικά το σημείο αυτό είναι σκοτεινό, και δεν ξέρω αν μπορεί μια πραγματογνωμοσύνη να αποφανθεί ξεκάθαρα και τελεσίδικα πότε έγινε η αλλοίωση.

Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι οι δικαστές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Στο παραπεμπτικό δεν αναφέρουν το όνομα Παπακωνσταντίνου. Γιατί; Υπάρχει περίπτωση να εννοούν κάποιον άλλο; Γιατί διοχετεύουν το όνομα και δεν το αναφέρουν ρητά; Γιατί προτιμούν να καλυφθούν πίσω από το γενικό "είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο"; Έχουν μήπως και οι ίδιοι αμφιβολίες, και ποιές; Δεν θεωρούν ότι και οι ίδιοι εκτίθενται ή πιστεύουν ότι η αοριστία μπορεί να τους καλύψει σε περίπτωση που έχουμε άλλες εξελίξεις; Δεν θα πρέπει οι βουλευτές πριν αποφασίσουν να τους ρωτήσουν;

Τι κίνητρο όμως είχαν άλλοι, εκτός του Παπακωνσταντίνου, να το κάνουν; Να εξοντώσουν τον Παπακωνσταντίνου; Να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ; Να κάνουν άνω κάτω το πολιτικό σύστημα; Να συγκαλύψουν δικές τους ευθύνες; Και ποιες; Μπέρδεμα, μεγάλο μπέρδεμα και από το σημείο αυτό αρχίζουν οι ιδιοτελείς πολιτικές προσεγγίσεις με τις συνακόλουθες θεωρίες συνωμοσίας.

Γι' αυτό λοιπόν είναι κρίσιμο να μάθουμε εάν τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα. Εάν δεν ήταν, ο Παπακωνσταντίνου την έχει άσχημα. Εάν ήταν, ίσως μπουν και άλλοι στο κάδρο. Και πάντως, οικονομικά, θα είναι μία υπόθεση ήσσονος σημασίας. Πολιτικά όμως θα ανθίσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό δεν ξέρω ποιούς βολεύει, ελπίζω όμως να μην σκεπάσει την ουσία της λίστας Λαγκάρντ, που μέσα στην τύρφη των γεγονότων την ξεχνάμε, κι αυτή δεν είναι άλλη από την επώνυμη φοροδιαφυγή....

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΓΙΑΤΙ Ο ΔΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΣΤΙΚΑΚΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ… | Matrix 24 11/01/2013

    […] αυτήν εδώ τη στήλη για την υπόθεση (διαβάστε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες και οι […]

  2. Uncle.K 17:30 02/01/2013

    Από αύριο τό Πασοκ καί όλοι οί Πασόκοι, θά κρύβονται στά στενά, θά περπατάνε
    τίς Νύχτες καί υπογείως, θά σταματήσουν τήν εκκλησιά, θα γίνουν χανούμισσες
    καί θά φορέσουν Φερετζέδες γιά χατήρι τού Ρετίκολου αδελφέ.
    Οσον γιά τήν αδράνεια θά συμφωνησω, τό μόνο πού στήν περίπτωση αυτή τί
    Δράση νά πέρνανε καί ποιοί; αφού μέχρι τήν περασμένη βδομάδα δέν είχε κανένας
    τήν Λίστα, πάνω στήν οποία μπορεί νά δουλέψει επισήμως καί μέ εγκυρώτητα.
    Ξέραν γιά μιά λίστα πού ο Βαξεβάνης καί οι΄αλλοι ονόμασε Λα Γκάρντ πού μπορεί
    να ηταν καί α΄λά κάρτ, μιά από τίς πολλές πού (ό φίλος μας αστευόμενος βέβαια) , ελεγε πουλάνε στό Σύνταγμα καί Ομόνοια μέ τό κιλό.
    Τό κατά πόσον ο Βαξεβάνης αφησε νά τόν εκμεταλλευτεί κάποιος, η εάν έπεσε στήν παγίδα καί μέ τήν Δημοσίευση της η Λίστα ένώ προηγουμένως άξιζε εκατομμύρια,
    τώρα ή αξια της  είναι όσο αξίζει ένα κομμάτι ΚΟΛόχαρτο, είμαι σίγουρος οτι θά
    μάς τό πεί ο Φελνίκος. ¨Η τό Μέλλον θά τό δίξει, σταγόνα σταγόνα θά τό πούν κι άυτό.
    Η Δικαοσύνη είναι τρύπια σάν Κόσκινο. Χιλιοτρυπιμένη καί ποιός δέν τής έβαλε
    χέρι; μέχρι κι΄ο Παπακωστανίνου έμαθα σήμερα.
    Καί ό Π. Φελνίκο γιά ότι παραδεχθεί μπορεί νά κατηγοριθεί. Τήν απόλεια τού ορικινάλ.
    Τήν μια από τίς κόποιες « ΙΣΩΣ» αλλοιωμένη «ΙΣΩΣ» και Οχι, τήν εκαμε γιά ασφάλεια
    σέ στικακι (θα πει για τήν περίπτωση ….).
    Γιά τήν μετέπειτα αλλαγή καί τά υπόλοιπα στικάκια πού «ΙΣΩΣ» κάποιος μοίρασε στό παζάρι δέν έχει ιδέα (θά πεί).  καί γιά τόν Οχλο θά πάρουν εντολήν οι Δημοσιογράφοι 
    ( καί μήν το πάρεις προσωπικά ) νά φροντίσουν.. Εχετε τό μολίβι στά χέρια. Ε ρέ αυτό τό μολίβι τά χαηδεύει όλα. Ακόμη καί τό ΣΤΙΚ τό κάνει « ΣΤΙΚΑΚΙ » ακούς   -άκι-  καί είναι σάν μουσικούλα.

    Αντε και Καλή χρονιά.

  3. k. Μπακή,
    Το σχοληο που κανεις μου φαίνεται εξυπηρετεί περισσότερο την ανάκγη για αυτοαναφορά και ένα περιέργο πικάρισμα που δεν καταλαβαίνω. Όσο για τους τελευταίους…υπαινιγμούς επειδή κατλαβαίνω από το στυλ ότι είσε διμοσηογράφος έχω την εντύπωσην ότι εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια!!!!! Δεν παρακολουθε’ίς και τόσο συχνά φαίνεται τον Φελνικο.

    καλη χρονιά
    Ευτυχειται μεχρι δακρύων που λένε

    *Προς το βραδάκι θα σου απαντήσει πιο κατάλληλα και ο καλο΄ς μου «θείος Κ». Κάτσε, λιοπόν, να ιδεις τι θα σου σούρει κι αυτός ο σοφός άνθρωπος….

  4. KaterinaK 13:18 02/01/2013

    ακόμη κι αν το εκατομμυριο+  των εξαδέλφων δικαιολογείται, – δεν το Πιστεύω –
    παραμένει η απερίγραπτη πράξη του υπουργού  και μάλιστα, της συγκεκριμένης, δικής μας, καταρέουσας χώρας , τη συγκεκριμένη περίοδο που ο ίδιος κι η κυβέρνηση του κόμματός του, κουνούσαν απειλητικά το δάχτυλο, προς κάθε φοροδιαφεύγοντα κι ευαγγελίζονταν συνθέμελες αλλαγές και διαφάνεια!
    αυτή η πράξη, της αλλοίωσης του συγκεκριμένου eεγγράφου θάπρεπε να είναι κακούργημα διαρκείας!κι οχι πλημμέλημα…
    το δε αντεγραμμένο στικάκι μπορεί να ελεγχθεί απ τη δίωξη ηλεκρν. εγκλήματος και  θα δούν πότε αντεγράφη και πότε έγινε οποιαδήποτε επέμβαση- παρέμβαση και ποιες ημερομηνίες.
    έτσι θ αποκαλυφθεί και ποιός άλλος έβαλε το χεράκι του και πότε , Διότι, όπως λέει κι ο Ψυχίατρος Γιάλομ, για να εξηγήσει το συν νόσημα,»ένας σκύλοςς μπορεί νάχει και ψυλλους και ψείρες».
    μπορεί δλδ το στικάκι να εξεταστηκε ενδελεχώς και να τροποποιήθηκε  ( ν αποκαλύφθηκε απ τον έτερο) το περιεχόμενό του κι απ τον Παπακωνσταντίνου  κι απ τον Βενιζέλο.
    με τούτο και με τ’αλλο μια χαρα πορεύεται ο Σαμαρας.Ο Βενιζέλος θάναι η καλύτερη και πιστότερη συνιστώσα, Ο ΕΟΤ κι ο καραχάλιος πέρασαν σε δεύτερη μοίρα κι αυτή η ίδια η λίστα και οι άλλες λίστες, τι γίνεται; θα εξεταστουν; και μη χειρότερα.

    καλή χρονιά βρε παιδια. υγεια και ψυχική αρμονία.

  5.  Βρε Φελνίκο αφού την αλήθεια την ξέρεις. Γιατί προσπαθείς να παραμυθιάσεις τους αναγνώστες σου; Γιατί ρίχνεις το μπαλάκι δήθεν στους δικαστές και όχι σε αυτούς που υπέγραψαν την πρόταση (δηλαδή τα κόμματα της συγκυβερνώσας δεξιοκεντροαριστεράς- για το τελευταίο βάλε πολλά ερωτημαικά ή θαυμαστικά);  Αφού λοιπόν ξέρεις πολύ καλά ότι όση δυνατότητα και κίνητρο είχε ο Παπακωνσταντίνου για την αλοίωση της Λίστας άλλη τόση και ίσως πολύ μεγαλύτερο κίνητρο είχε για να την αλλοιώσει και μάλιστα με τον συγκεκριμένο τρόπο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η δεν το ξέρεις ή δεν το σκέφτηκες ή μπορεί να έγινες ίδιος με τους λοιπούς και γνωστούς μιντιοκράτες της γνωστής διαπλοκής. Πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω….

  6. Redicol Etsios 10:09 02/01/2013

    To ΠΑΣΟΚ είναι εδώ,ενωμένο δυνατό …
    To ΠΑΣΟΚ είναι εδώ,χωρίς τσίπα και αιδώ.

    Η αδράνεια [διαρκές αδίκημα μέχρι και σήμερα] με ανενεργή τη λίστα σε πόσο ύψος [ για κακούργημα] ποσού εσόδων του δημοσίου από όλους τους αδικαιολόγητα καταθέτες έχουμε απώλεια ? [ και θα είχαμε-τώρα όμως έχουμε αν … ], 
    … αλλά έπρεπε πρώτα να περάσουν σε έναν  « εν υπνώσει και διασυρμένο λαό» μέτρα, μέτρα και τα  «καθ’ οδόν» μέτρα και επιδερμικά το φορολογικό !

    Η ενσυνείδητη διευκόλυνση μέχρι και τώρα τέλεση ή παραγραφή κακουργήματος ?**********************************************************
    Οι άνεργοι-άεργοι μήπως και πως έχουν χρήμα ?

    Με Φίλους, «νόμους»,  χρήμα αρκετό
    χρόνο αγοράζει  κάθε  ερπετό ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.