ΥΓΕΙΑ

Έλληνες ασθενείς μεταβαίνουν στην Τουρκία για θεραπεία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ακριτικό νησί της Ρόδου. Από εκεί οι καταγγελίες όλο και πληθαίνουν για το κύκλωμα που έχει στηθεί από τουρκικό τουριστικό πρακτορείο όπου προσφέρει σε ασθενείς που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, θεραπευτική αγωγή μαζί με διακοπές ή αλλιώς ιατρικό τουρισμό.

Έλληνες ασθενείς μεταβαίνουν στην Τουρκία για θεραπεία

Το γεγονός πως το σύστημα υγείας καταρρέει, είναι τόσο κατανοητό πια και τόσο ορατό σε κάθε γωνιά όχι μόνο της Αθήνας αλλά όλης της χώρας. Ίσως μάλιστα εκτός πρωτεύουσας οι κάτοικοι να είναι περισσότερο απροστάτευτοι και ανημέρωτοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ακριτικό νησί της Ρόδου. Από εκεί οι καταγγελίες όλο και πληθαίνουν για το κύκλωμα που έχει στηθεί από τουρκικό τουριστικό πρακτορείο όπου προσφέρει σε ασθενείς που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, θεραπευτική αγωγή μαζί με διακοπές ή αλλιώς ιατρικό τουρισμό.

Εδώ όμως αρχίζει το έγκλημα για τους ασθενείς και αυτό γιατί η θεραπεία που τους προσφέρεται σε τιμή κόστους έχει εγκριθεί για άλλες χρήσεις και όχι για οφθαλμικές και ποιο συγκεκριμένα την ωχρά κηλίδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και η εταιρία που το παρασκευάζει επισημαίνει ότι η χρήση του δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας. Και όλα αυτά την ώρα που υπάρχει μία μόνη εγκεκριμένη θεραπεία (το Lucentis ranibizumab injection) και μάλιστα ο ασθενής δεν έχει καθόλου συμμετοχή στην αγορά της, μια και καλύπτεται όλο το ποσό από τον ασφαλιστικό φορέα που ανήκει.

Όμως, από τη μια οι καθυστερήσεις λόγω καιρού το χειμώνα και από την άλλη η απίστευτη γραφειοκρατία που έχει δημιουργήσει το Νοσοκομείο της Ρόδου από την ώρα που σταμάτησε να γίνεται η προμήθεια του μοναδικού εγκεκριμένου φαρμάκου, και η ανάληψη αυτών των καθηκόντων από τους ασφαλιστικούς φορείς των ασθενών, το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται με παράλογες και ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο χρόνος σε μια τέτοια πάθηση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της και όμως, οι γιατροί του νησιού αναφέρουν πως πέρασαν μέχρι 45 ημέρες για να μπορέσει ο ασθενής να ξεκινήσει τη θεραπεία του. Άλλοι πάλι με το φόβο της τύφλωσης μετά τις απίστευτες ανώφελες καθυστερήσεις, το αγοράζουν μόνοι τους. Κι όλα αυτά βέβαια όταν ο ασθενής υποτίθεται πως είναι ενημερωμένος….

Σκεφθείτε το πιο απλό, πως οι άνθρωποι αυτοί, οι πολίτες της Ρόδου οι οποίοι είναι μεγάλοι σε ηλικία, πέφτουν στα δίχτυα του κυκλώματος στυγνής εκμετάλλευσης εξαιτίας της αρρώστιας και της αγωνίας τους: να μην τυφλωθούν. Και μ΄αυτή την αγωνία πείθονται να πάνε σε αμφίβολης αποστείρωσης χώρους στη γειτονική μας χώρα, για να κάνουν μια θεραπεία που έχει απαγορευτεί γι΄αυτή τη χρήση (το avastin (bevacizumab) με πολύ άσχημες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η ωχρά κηλίδα είναι χρόνιο νόσημα και ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται στενά από εξειδικευμένους γιατρούς για να μπορέσει να μείνει ενεργός και αυτάρκης για τον εαυτό του, τους δικούς του, το κράτος.

Πηγή: pmjournal.gr

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.