ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Ωνάσης

Ο θάνατος του μοναχογιού και διάδοχου του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση σε ηλικία 25 ετών, «τροφοδότησε» αμέτρητες θεωρίες συνομωσίας μέχρι και τις μέρες μας.

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Ωνάσης

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 30 Απριλίου του 1948. Ήταν γιος του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε και η Χριστίνα.

Οι σχέσεις του με τον πολυάσχολο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες, ενώ αγαπούσε  πολύ τη μητέρα του και πληγώθηκε από το χωρισμό των γονιών του και τον γάμο του πατέρα του με τη Τζάκι.

Είχε πάθος με την ταχύτητα και τα ακριβά αυτοκίνητα. Έρωτας της ζωής του ήταν το μοντέλο από τη Νέα Ζηλανδία, Φιόνα Κάμπελ – Τίσεν,  πασίγνωστη κοσμική της εποχής και 16 χρόνια μεγαλύτερή του. Η σχέση αυτή ήταν ένας ακόμα λόγος αντιπαράθεσης των δύο ανδρών, καθώς ο πατέρας του προσπάθησε με κάθε τρόπο να τη διαλύσει.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Αλέξανδρο. Το προετοίμαζε για διάδοχο του και ήθελε από νωρίς να τον βάλει στον κόσμο των επιχειρήσεων. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο Αλέξανδρος είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 1973, ο Αλέξανδρος οδηγούσε ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», και επιχειρούσε να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Λίγο μετά τη απογείωση το αεροπλάνο έπεσε και συνετρίβη. Ο Αλέξανδρος υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ οι δύο συνεπιβάτες του τραυματίστηκαν ελαφρότερα. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύτηκε για μία μέρα, όντας κλινικά νεκρός.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μόλις έμαθε το θλιβερό νέο στη Νέα Υόρκη κατέρρευσε. Ταξίδεψε εσπευσμένα στην Αθήνα και με τη  σύμφωνη γνώμη του οι γιατροί  του Αλέξανδρου, αφαίρεσαν στις 7 το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου 1973, τη μηχανική υποστήριξη με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.

Η ταφή του έγινε  στο Σκορπιό. Δύο χρόνια αργότερα τον ακολούθησε ο πατέρας του, που δεν συνήλθε ποτέ μετά το θάνατο του γιου του. Εκεί θάφτηκε αργότερα και η αδερφή του Χριστίνα.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία δημιούργησαν βάσιμες υποψίες ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια.Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν και από τα τρία πορίσματα για το δυστύχημα τα οποία κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι έγινε εξαιτίας της ανάποδης τοποθέτησης των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε πάρα πολλά σενάρια για το ποιος μπορεί να ήταν ο δολοφόνος του Αλέξανδρου. Κατά καιρούς αναφέρθηκαν ως «δολοφόνοι» η CIA, η Χούντα των Συνταγματαρχών, ακόμη και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Μάλιστα επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής δικάστηκαν για το δυστύχημα αλλά αθωώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου 1977, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα. Στη μνήμη του γιου του ίδρυσε το γνωστό ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» το οποίο από τα κέρδη των επιχειρήσεων του Έλληνα μεγιστάνα, χρηματοδοτεί και σήμερα κοινωφελή έργα, υποτροφίες και σημαντικές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.