ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα

O Τσάβες θα παραμείνει στην εξουσία

Ο Ούγκο Τσάβεζ, μέσα από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται στην Κούβα, θα παραμείνει στην εξουσία, ακόμη και αν δεν μπορέσει  να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας , δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

O Τσάβες θα παραμείνει στην εξουσία

Η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου πρόκειται να γίνει στις 10 Ιανουαρίου, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Νίκολα Μαντούρο.

«Η συνταγματική περίοδος 2013-2019 ξεκινά στις 10 του Ιανουαρίου (...) Ο πρόεδρος Τσάβες, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος, θα συνεχίσει να είναι στην κορυφή της χώρας και η διατύπωση του όρκου μπορεί να γίνει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αργότερα», τόνισε ο Μαντούρο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, παρά σοβαρή κατάσταση της υγείας του Ούγκο Τσάβεζ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κηρυχθεί ως «μόνιμη» η απουσία του πρόεδρου από τα καθήκοντά του. Μια τέτοια δήλωση θα ήταν το έναυσμα για μια νέα εκλογική αναμέτρηση εντός 30 ημερών στη Βενεζουέλα.

Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας ορίζει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος ορκίζεται ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιείται στη Βενεζουέλα και δεν μπορεί να αναβληθεί.

Παρόλα αυτά ο ο Μαντούρο βασίζεται στο γεγονός ότι το Σύνταγμα ορίζει επίσης, ότι, εάν δεν μπορεί ο εκλεγμένος πρόεδρος να ορκιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, θα πρέπει να το πράξει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν αναφέρεται ημερομηνία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.