ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

O ιός που μόλυνε 55.000 επιλεγμένους υπολογιστές

Ανιχνεύτηκε ο κυβερνοκατάσκοπος Red October

Ο Red October («Κόκκινος Οκτώβρης»), ο ιός που υπέκλεπτε εμπιστευτικά έγγραφα από το 2007, έγινε πρόσφατα αντιληπτός από ερευνητές στη Ρωσία.

Ανιχνεύτηκε ο κυβερνοκατάσκοπος Red October

Ο κυβερνοκατάσκοπος Red October «έβαλε στο στόχαστρο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πρώην σοβιετικές χώρες, αλλά και χώρες της Κεντρικής Ασίας, αν και θύματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής», ανακοίνωσε η γνωστή ρωσική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, Kaspersky Labs. Η Κaspersky εκτιμά ότι ο ιός μόλυνε συνολικά 55.000 υπολογιστές μοιρασμένους σε μόλις 250 διευθύνσεις IP -ένδειξη ότι οι επιτιθέμενοι είχαν επιλέξει προσεκτικά τους στόχους και μόλυναν πολλούς υπολογιστές σε λίγες τοποθεσίες. Οι αναλυτές της εταιρείας είπαν ότι ο Red October παρουσιάζει ομοιότητες με τον ιό Flame, τον οποίο φέρονται να ανέπτυξαν από κοινού ΗΠΑ και Ισραήλ για να υποκλέψουν πληροφορίες από το Ιράν.

Ο Red October φτιάχτηκε με σκοπό να υποκλέπτει έγγραφα Word και PDF (ακόμα και αυτά που έχουν διαγραφεί από το σκληρό δίσκο), όπως και αρχεία που είχαν κρυπτογραφηθεί με τον αλγόριθμο Cryptofiler. Το BBC λέει ότι η κρυπτογράφηση Cryptofiler που έχει σχεδόν καταργηθεί στα άκρως ευαίσθητα έγγραφα, χρησιμοποιείται όμως ακόμα από οργανισμούς όπως το NATO. Εννοείται ότι η προέλευση του Red October είναι δύσκολο έως απίθανο να διευκρινιστεί, καθότι το λογισμικό του δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.