ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ρεν «αδειάζει» το Μαξίμου

Δεν υπάρχει συμφωνία ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να λάβει νέα μέτρα, αν απαιτηθεί, απάντησε ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, σε ερώτηση σχετικά με τις δεσμεύσεις του Μαξίμου ότι τα μέτρα του περασμένου Νοεμβρίου θα είναι τα τελευταία.

Δεν υπάρχει συμφωνία ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ρώτησε τον επίτροπο αν όντως υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία με την Αθήνα, ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο. Παρέθεσε απόσπασμα ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, στις 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία: «Προβλέπεται ότι αυτά τα µέτρα είναι τα τελευταία επώδυνα µέτρα, δηλαδή τα τελευταία που αφορούν περικοπές µισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδοµάτων. Τα τελευταία. Κι όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο µέλλον, θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και από µείωση της δηµόσιας σπατάλης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που µπαίνει τέτοια ρήτρα στη δανειακή συµφωνία».

Απαντώντας, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι «σε περίπτωση μεταβολής των περιστάσεων, οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα που ενδεχομένως ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό (σσ: επίτευξη των στόχων του προγράμματος)». Παρέπεμψε τον Έλληνα ευρωβουλευτή στη δεσμευτική επιστολή της 7/12/2012 (Letter of Intent), που υπογράφουν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος και στην οποία σημειώνεται: «Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που παρατίθενται στα συνημμένα μνημόνια είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε μέτρο που μπορεί να είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό, ανάλογα με τις περιστάσεις. Θα διαβουλευθούμε με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, πριν υιοθετήσουμε οποιαδήποτε τέτοια δράση και πριν από τις αναθεωρήσεις των πολιτικών που περιέχονται στα μνημόνια αυτά […] Οι τριμηνιαίες εκθέσεις θα αξιολογούν την πρόοδο στην εφαρμογή του Προγράμματος και θα αναδεικνύουν (reach understandings) κάθε πρόσθετο μέτρο που μπορεί να απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.