ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Σαμαρά ο Χατζηδάκης

Αποφάσισαν επίταξη των εργαζομένων στο Μετρό

Επίταξη, συλλήψεις, απολύσεις το τρίπτυχο των κυβερνητικών επιλογών,  στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο Μαξίμου.

Αποφάσισαν επίταξη των εργαζομένων στο Μετρό

Με τους συρμούς ακινητοποιημένους, όπως άλλωστε και τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ίσως και εντός της ημέρας να λύσει την απεργία των εργαζομένων του Μετρό που πλέον, παρατείνεται, για πλέον της μίας εβδομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά  για το θέμα των απεργιών στα μέσα μεταφοράς και κατά δεύτερο λόγο, για τις επαφές του στις Βρυξέλλες

Λίγη ώρα μετά το τελεσίγραφο που απέστειλε, χθες, ο Σίμος Κεδίκογλου προκειμένου οι απεργοί να επιστρέψουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι στις εργασίες τους, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης είχε συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο όσο και με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη. Σε αυτές τις συζητήσεις έπεσαν στο τραπέζι τρία διαφορετικά σενάρια:

  • η επίταξη, «επιστράτευση» των απεργών βάσει και της δικαστικής απόφασης
  • η σύλληψη των «πρωτεργατών» λόγω απείθειας προς τη δικαστική εντολή, και
  • η απόλυσή τους, με την επίκληση ακριβώς του ανωτέρω λόγου

Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αφεθεί να ολοκληρωθεί η δικαστική – αστυνομική έρευνα σχετικά με την «ενεργοποίηση» οφειλόμενων ρεπό και αδειών ασθενείας από τους εργαζόμενους προκειμένου να μην έχουν οικονομικές απώλειες από την πολυήμερη απεργιακή τους κινητοποίηση, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι αύριο Παρασκευή.

Οργή Σαμαρά, προβληματισμός εταίρων

Η ταλαιπωρία εκατομμυρίων Αθηναίων, που σήμερα θα κορυφωθεί λόγω και της βροχής στην πόλη, και η απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω της απεργίας έχει κινητοποιήσει το Πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο και αναζητά άμεση λύση. Άλλωστε, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι, παρά τους κινδύνους μίας γενικευμένης σύγκρουσης στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, η επιλογή της εφαρμογής του νόμου είναι η μόνη που έχει η κυβέρνηση και, ταυτόχρονα, αυτή που αναμένει από το Μαξίμου το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

Στον αντίποδα, Βενιζέλος και Κουβέλης εμφανίζονται να διστάζουν, παρά τη ρητή χθεσινή αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η ταλαιπωρία των πολιτών θα πρέπει να τελειώσει και την αιχμή του εναντίον των συνδικαλιστών που φέρνουν τους εργαζόμενους σε ρήξη με την κοινωνία.

Ως αποτέλεσμα, το ΠΑΣΟΚ επέμενε μέχρι και αργά χθες στην υιοθέτηση τροπολογίας που θα εξαιρούσε το προσωπικό ειδικών κατηγοριών του Μετρό από το μισθολόγιο, η ΔΗΜΑΡ προέκρινε την... υπογραφή συλλογικής σύμβασης κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, και οι τρεις εταίροι κατανοούν ότι ο χρόνος εξαντλείται μέσα στις επόμενες 24 ώρες και ότι, το αργότερο, το Σάββατο οι συρμοί του Μετρό θα πρέπει να βρίσκονται ξανά σε κίνηση. Και το πιθανότερο, που θα μπορούσε να αποτελεί και «αξιοπρεπή» λύση για τους απεργούς, είναι να επιλεγεί η λύση της επίταξης...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.