ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνονται για πρώτη φορά τα «φέσια»

Με το «μαχαίρι στο λαιμό» εξοφλεί το δημόσιο τα χρέη του

Η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός θα δείξει μείωση δαπανών με παράλληλη συρρίκνωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών -σε σχέση με τα τελευταία χρόνια- πλησιάζει. Για να γίνει όμως αυτό το Κράτος χρειάστηκε να βάλει «το μαχαίρι στο λαιμό» σε όσους χρωστάει ώστε να αποδεχτούν «κούρεμα».

Με το «μαχαίρι στο λαιμό» εξοφλεί το δημόσιο τα χρέη του

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η πρακτική της ιδιότυπης στάσης πληρωμών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, μέσω της οποίας εξωραΐζονταν τα μεγέθη του προϋπολογισμού, μοιάζει να παίρνει τέλος, καθ΄ υπόδειξη της τρόικα. Όμως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δώσει χρήματα έχει θέσει ως όρο να μην «γεννηθούν» νέα ληξιπρόθεσμα: Για να το πετύχει ουσιαστικά σε κάποιους (όπως τους προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ) τους «κουρεύει» τα οφειλόμενα πριν τους τα πληρώσει και σε άλλους τους ζητάει να … «κουρέψουν» από τώρα πιθανά μελλοντικά τους έσοδα από το δημόσιο, εάν θέλουν να πάρουν τα λεφτά!!

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η πίεση που άσκησε το υπουργείο Οικονομικών προς το Μετοχικό Ταμείο Στρατού που περιμένει λεφτά για να πληρώσει μερίσματα στους δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, με άνωθεν εντολή χρειάστηκε να συνεδριάσει τρεις φορές το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, για να αποφασίσει πόσο βαθιά πρέπει να μπει το «μαχαίρι» στα μερίσματα, προκειμένου να πειστεί το υπουργείο πως από εδώ και μπρος δεν θα δημιουργηθούν νέα χρέη και υποχρεώσεις, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για το μερίδιο που θα λάβει από τις πληρωμές ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου.

Ενδεικτικές είναι και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω του ΕΟΠΥΥ, προς τους παρόχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας των προηγουμένων ετών: Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα «γεννηθούν» νέα χρέη αποφασίστηκε περιορισμένη ποσοστιαία μείωση επί των οφειλομένων, διαφορετική ως το προς ποσοστό της ανά κατηγορία παρόχων λαμβανομένου υπόψιν άλλων μειώσεων οι οποίες, ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί, όπως το claw back και το rebate σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας. Οι υπόλοιπες μειώσεις κυμαίνονται από 8% έως και 20% επί των οφειλομένων.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα κάνει σήμερα σχετικές ανακοινώσεις για τα ποσά που έχουν εξοφληθεί, αλλά και για τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν. Μια πρώτη γεύση πάντως δίνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Κυβέρνησης, που αποτυπώνουν την τάση μείωσης των ληξιπρόθεσμων, καθώς στις 31.12.2012 ανέρχονταν στο ποσό των 524,2 εκατ. ευρώ, από 591,4 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2011, σημειώνοντας μείωση κατά 67,2 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω μείωση στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών οφείλεται, κυρίως, στην μείωση των οφειλών που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (μείωση 98,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με 31.12.2011).

Κατά συνέπεια οι οφειλές είναι μειωμένες στο τέλος του 2012. Ειδικότερα, στις 31.12.2012 διαμορφώθηκαν σε 524,2 εκατ. ευρώ ενώ στις 30.11.2012 ήταν 900,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 376,0 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το μήνα Δεκέμβριο εξοφλήθηκε σημαντικό μέρος των οφειλών αυτών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.