ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάμε σινεμά;

Ντάνιελ Ντέι ...Λίνκολν για Όσκαρ

Τρεις ταινίες βγαίνουν την τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα, με το «Linkoln» του Σπίλμπεργκ να κλέβει την παράσταση και να χτυπάει 12 χρυσά αγαλματίδια.

Ντάνιελ Ντέι ...Λίνκολν για Όσκαρ

Λίνκολν (Lincoln)

Του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Διάρκεια: 2 ώρες και 30 λεπτά. Με τους: Ντάνιελ Ντέι Λούις, Σάλι Φιλντ, Ντέιβιντ Στράδερν, Τόμι Λι Τζόουνς.

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο της Ντόρις Κιρνς Γκούντγουιν «Team of Rivals», το οποίο αφηγείται τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής, ενός από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής, του Αβραάμ Λίνκολν, πριν από τη δολοφονία του. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ φωτίζει αποκαλυπτικά τις πιο κρίσιμες στιγμές του Αμερικανού ηγέτη, σε μια ταραχώδη περίοδο και παραδίδει μια άρτια ταινία. Με εξαιρετικά τεχνικά και εικαστικά αποτελέσματα που τις χαρίζουν η ρεαλιστικότατα των σκηνικών, οι φωτισμοί, τα κοστούμια και οι άψογες ερμηνείες, η ταινία έχει όλα τα φόντα να κερδίσει μπόλικα Όσκαρ.

Ωστόσο ο Σπίλμπεργκ δεν υπογράφει μια αγιογραφία αν και παγιδεύει με ευκολία συναισθηματικά τον θεατή. Ερευνά μια ιστορική φυσιογνωμία , εικονογραφώντας ένα τολμηρό και ριζοσπάστη πολιτικό και στρατιωτικό ηγέτη που ήταν ταυτόχρονα ένα φιλοσοφημένος οραματιστής με ξεχωριστό χιούμορ, καθώς και τρυφερός πατέρας και πιστός σύζυγος. Αυτός ο πανύψηλος άντρας που τερμάτισε με μεγάλο κόστος για τη πατρίδα του τον εμφύλιο πόλεμο δεν παραδίδεται από το σκηνοθέτη μόνο ως ηρωικός ημίθεος στη λατρεία του λαού αλλά και ως μετρ της πολιτικής ίντριγκας που κατάφερε με την διαφθορά των πολιτικών του αντιπάλων και την εξαγορά ψήφων να πετύχει την κατάργηση της δουλείας με τη 13η τροποποίηση του Συντάγματος στην Βουλή.

Κάπου εδώ ο τελειομανής και επιδέξιος Σπίλμπεργκ κλείνει το μάτι στο θεατή, φροντίζοντας το ζήτημα της υπερίσχυσης του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας αλλά και της Ένωσης των Πολιτειών να μετατραπεί μέσα από τις συνεδριάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αγωνιώδες, ακόμα και διασκεδαστικό σινεμά.

Παράλληλα αποτίνοντας φόρο τιμής σε αυτόν το ιδεαλιστή ηγέτη κάνει ένα ιστορικό σχόλιο πάνω στο πρώιμο Αμερικάνικο καπιταλισμό για το πώς η εκσυγχρονιστική ελίτ του Βορά συγκρούστηκε μέχρι εσχάτων με τον οπισθοδρομικό Νότο. Προφανώς, πρόκειται για μια υπόδειξη πάνω στο θέμα της εκμετάλλευσης προς τους σύγχρονους ηγέτες της Ουάσιγκτον. Δίχως άλλο μια ταινία με ψυχή, καρδιά , λογική και ένα απαράμιλλο Ντάνιελ Ντέι Λούις.

Οι διώκτες του εγκλήματος (The Gangster Squad)

Του Ρούμπεν Φλάισερ. Διάρκεια: 1 ώρα και 53 λεπτά. Με τους: Σον Πεν, Τζος Μπρόλιν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Έμα Στόουν.

Λος Άντζελες 1949. Ένας αδίστακτος μαφιόζος με τα πρωτοπαλίκαρά του και υπό την προστασία διεφθαρμένων αστυνομικών αλλά και πολιτικών που κρατάει στο χέρι, έχει το έλεγχο της πόλης τρομοκρατώντας τους πιο γενναίους και σκληροτράχηλους αστυνομικούς. εκτός ίσως, από ένα μικρό μυστικό σώμα ντετέκτιβ που προσπαθούν να γκρεμίσουν τον εγκληματικό κόσμο του.

Γνωστό μοτίβο γκαγκστερική ταινίας, που έχει σερβιριστεί αιματηρά μεν αλλά πολύ επιδέξια από τον σκηνοθέτη ο οποίος αναδεικνύει αριστοτεχνικά μέσα από πειστικά σκηνικά, φωτισμούς και κοστούμια την ατμόσφαιρα του μεταπολεμικού Λος Άντζελες. Η ικανοποιητική υλοποίηση της συνταγής της ταινίας και οι εξαιρετικές ερμηνείες αποτελούν και το κινηματογραφικό ατού της. Μοναδικό μειονέκτημα η αδυναμία συμφιλίωσης της ρεαλιστική αναπαράσταση και της κόμικ αισθητικής που επιλέγει ο σκηνοθέτης.

Παίζοντας με την αγάπη (Playing for keeps)

Του Γκαμπριέλε Μουτσίνο. Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά. Με τους: Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζέσικα Μπιλ, Κάθριν Ζίτα Τζόουνς, Ούμα Θέρμαν.

Πρώην αθλητής γίνεται προπονητής για να επανασυνδεθεί με τον γιο του κι ενδεχομένως να ξανακερδίσει την πρώην του. Στην πορεία, όμως, αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στις μητέρες των παιδιών που έρχονται για προπόνηση. Παράλληλα με το σύζυγο και πατέρα που αμφιταλαντεύεται μεταξύ συζύγου, άλλων γυναικών και ποδοσφαίρου υπάρχει και μια σύζυγος και μητέρα που αμφιταλαντεύεται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου συζύγου, ενώ ο μικρός γιος τους λειτουργεί ως καταλύτης σε αυτή τη κοινότοπη Χολιγουντιανή ιστορία.

Επειδή όμως, το αμερικάνικο όνειρο προϋποθέτει οικογένεια, γάμο και επαγγελματική καριέρα να προχωράνε παράλληλα, μετά από τον εκτροχιασμό και τα προβλήματα όλα επανέρχονται σε ισορροπία για τραβήξουν στο δρόμο της ευδαιμονίας. Ο Μπάτλερ ανεκτός ερμηνευτικά , η Θέρμαν διακοσμητική, οι Μπιλ, Ζίτα Τζόουνς και Ντένις Κουέιντ απλά διεκπεραιωτικοί, ενώ ξεχωρίζει ο μπόμπιρας του χωρισμένου ζεύγους θα γίνει η αιτία για ένα ακόμα happy end!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.