ΚΟΣΜΟΣ

Πέρασε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία

Ξεπέρασαν το «δημοσιονομικό γκρεμό» οι ΗΠΑ

Με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού».

Ξεπέρασαν το «δημοσιονομικό γκρεμό» οι ΗΠΑ

Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση από 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων. Ωστόσο, αφήνει σε εκκρεμότητα τα θέματα των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών και προαναγγέλλει σύντομα νέα αναμέτρηση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους συντηρητικούς του Κογκρέσου.

Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα πέτυχε την κατάργηση των «φορολογικών δώρων» που η κυβέρνηση Μπους είχε κάνει προς τους πλούσιους Αμερικανούς.

Ο ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ψήφιση της συμφωνίας και δήλωσε ότι τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση για δικαιότερη φορολογία.

«Ένας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή ενός φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους εις βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παρά την αρνητική για τον Μπαράκ Ομπάμα ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, ο αμερικανός πρόεδρος είχε ένα σημαντικό πλοενέκτημα: η απουσία συμφωνίας θα άνοιγε τον «δημοσιονομικό γκρεμό», την αυτόματη αύξηση των φόρων εξαιτίας της εκπνοής των φορολογικών ελαφρύνσεων της περιόδου Μπους και την αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών, προϊόν διαπραγμάτευση του 2011 στο Κογκρέσο.

Να σημειωθεί ότι μπροστά στο φάσμα του σοκ της λιτότητας που θα προκαλούσε ύφεση στην αμερικανική οικονομία, μέρος των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς και υπερψήφισε τη συμφωνία.

Ανακουφισμένος πλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί για την Χαβάη όπου θα συνεχίσει με την οικογένειά του τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.