ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράκ ο μεγαλοπρεπής

Ορκωμοσία Ομπάμα με κρύο και Beyonce

Την ερχόμενη Δευτέρα 21 του μήνα ορκίζεται εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάρακ Ομπάμα σε μια «ιερή» τελετή στο Mall της Ουάσινγκτον, ημερομηνία αφιερωμένη στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το κρύο θα είναι τσουχτερό και η Beyonce θα αναλάβει να ζεστάνει τον κόσμο τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο...

Ορκωμοσία Ομπάμα με κρύο και Beyonce

Η ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον δεν θα αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα που ισχύει μέχρι σήμερα: θα κάνει κρύο, δηλαδή περίπου 3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Το 1841, ο πρόεδρος Γουίλιαμ Χάρισον επέμενε να ολοκληρώσει την ιδιαίτερα μεγάλη ομιλία για την ορκωμοσία του, χωρίς παλτό και καπέλο σε μια ατμόσφαιρά παγωμένη. Το αποτέλεσμα; έπαθε πνευμονία και πέθανε ένα μήνα αργότερα. Για την ιστορία, τον Ιανουάριο του 1985 (που είχε -14 βαθμούς Κελσίου) ο Ρόναλντ Ρίγκαν εκφώνησε το λόγο του στο θόλο του Καπιτολίου, αποκλείοντας 140.000 προσκεκλημένους από την τελετή.

Η ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου είναι μια «ιερή διαδικασία» και η ημερομηνία της 20 Ιανουαρίου ορίζεται από το Σύνταγμα, το οποίο είναι επίσης σαφές ότι η θητεία του προέδρου αρχίζει το μεσημέρι της ημέρας εκείνης. Φέτος, η 20ή Ιανουαρίου πέφτει Κυριακή και η τελετή μεταφέρεται την επομένη που είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ορκιστεί ιδιωτικά στις 20 του μήνα από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1789. Όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον, το 1800, οι περισσότεροι πρόεδροι ορκίζονταν στο Καπιτόλιο ή έξω από αυτό. Όμως το σημερινό σημείο, στη δυτική πλευρά του Καπιτολίου απέναντι στο μήκους δύο χιλιομέτρων Mall είναι πιο εντυπωσιακό και το επιλέγουν όλοι οι πρόεδροι από τον Ρίγκαν και μετά. Μια μεγάλη ξύλινη εξέδρα ετοιμάζεται εδώ και τρεις μήνες για να υποδεχτεί 1.600 αξιωματούχους, τα μέλη του Κογκρέσου, της κυβέρνησης, τους ανώτατους δικαστές και στρατιωτικούς, τους κυβερνήτες των πολιτειών και το διπλωματικό σώμα.

Το 2009, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα στο Mall για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Η ομιλία του Ομπάμα διήρκεσε 20 λεπτά και η τελετή συνολικά μια ώρα. Φέτος, τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών θα τραγουδήσει η Beyonce. Αμέσως μετά την τελετή, θα παρατεθεί δείπνο στο Καπιτόλιο για τους βουλευτές και γερουσιαστές, την κυβέρνηση, το Ανώτατο Δικαστήριο και τους προσκεκλημένους του προέδρου, ανάμεσά τους και οι πρώην πρόεδροι.

Η οικογένεια Ομπάμα θα κατευθυνθεί με λιμουζίνα στον Λευκό Οίκο, διασχίζοντας 2,7 χιλιόμετρα στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια, τη μεγαλύτερη της Ουάσινγκτον. Το βράδυ ο πρόεδρος και η σύζυγός του Μισέλ θα παραβρεθούν σε δύο επίσημους χορούς, έναν για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους και έναν άλλο, «ανοικτό» στο κοινό, στο συνεδριακό κέντρο της Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.