ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκρηκτικό κλίμα

Της ... Λαγκάρντ στη Βουλή

Σε τρεις κάλπες κατέληξαν χθες Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης. Έτοιμος για μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Της ... Λαγκάρντ στη Βουλή

Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό ένα 24ώρο πριν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με αντικείμενο την προανακριτική για την υπόθεση Λαγκάρντ και ποιοί θα παραπεμφθούν σε αυτή.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησαν να στηθούν τρεις κάλπες, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων, όπως εγκαίρως σας είχε ενημερώσει το matrix24.gr .

Η σχετική εισήγηση αναμένεται σήμερα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία όλων των κομμάτων η τελική απόφαση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, το πρωί της Πέμπτης πριν την έναρξη της συζήτησης. Στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να περιορισθούν οι διαρροές βουλευτών που ενδεχομένως σκέφτονταν να ρίξουν παραπεμπτική ψήφο στον κ. Ευ. Βενιζέλο όχι τόσο γιατί είναι πιθανή η παραπομπή του αλλά διότι ένα οριακό αποτέλεσμα θα επιδείνωνε ακόμη παραπάνω την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και, συνεπώς, θα προκαλούσε κυβερνητική αστάθεια.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ο κ. Κουβέλης δεν φαίνεται ότι κατέθεσε ή επέμεινε στην πρόταση που είχε διαρρεύσει από τη ΔΗΜΑΡ περί μίας και μόνης κάλπης. Αντιθέτως, ισχυρή μοιάζει να είναι η λύση που επεξεργάστηκε για την κυβέρνηση ο Τάκης Μπαλτάκος για τρεις κάλπες (μία για την πρόταση της συμπολίτευσης που θα αφορά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, μία για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ που ζητά διερεύνηση ποινικών ευθυνών των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου και μία ακόμα για την πρόταση Καμμένου και Μιχαλολιάκου που βάζει στο κάδρο εκτός από του Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο και τους πρώην Πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο). Μένει να αποδειχθεί αν κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρ. Αυγή έχουν δημοσίως διατυπώσει ισχυρές ενστάσεις. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ελπίδα πώς αν υπάρξει διαβεβαίωση ότι οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες και όχι μόνον σε αυτή του κόμματός του δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αποδεκτή τη διαδικασία που, σε κάθε περίπτωση, είναι νόμιμη σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.

Η διαδικασία με τις τρεις κάλπες, ωστόσο, εμπεριέχει υψηλό πολιτικό ρίσκο καθώς δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις στη στάση βουλευτών, να αποτραπεί η παραπομπή ακόμη και αυτού του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ακόμη κι αν τη ζητά το σύνολο της Βουλής. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η κυβερνητική πρόταση δεν λάβει τις  151 ψήφους, που απαιτούνται για την παραπομπή πρώην υπουργού σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Την ίδια στιγμή που το κλίμα στη Βουλή αναμένεται εκρηκτικό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι είναι έτοιμος για μάχη μέχρις εσχάτων. «Εδώ υπήρξε μία ωμή πολιτική σκευωρία, η οποία είχε και ορισμένους συνεργάτες, αλλά κάποιοι στο πολιτικό σκηνικό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων έχουν την ευθύνη για τη σκευωρία αυτή. Και την Πέμπτη θα πούμε πάρα πολλά στη Βουλή...».

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.