ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Λίστα Λαγκάρντ: Επιτέλους, βρήκαμε νέα εθνική αφήγηση!

Τα μέτρα ψηφίστηκαν, η δόση άρχισε να εκταμιεύεται, το πολιτικό τοπίο μπήκε σε μία -κάπως- σταθερότερη φάση και η τραγική σαπουνόπερα των τριών τελευταίων ετών είχε αρχίσει να «κάνει κοιλιά». Δεν είχε τόσο σασπένς, διαγραφές, μετρολογία και αναλύσεις επί του σκληρού ύφους του Τόμσεν, όταν διαξιφιζόταν με υπουργούς.
Και μετά ήρθε η λίστα Λαγκάρντ. Στην αρχή ήταν η αγωνία για το πόρισμα της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων. Έχει αλλοιωθεί το περιεχόμενό της ή όχι; Μετά, ήρθε το αποτέλεσμα. Και η εθνική μας τραγωδία-σαπουνόπερα άρχισε να κάνει ξανά νούμερα. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, έδειξε πως, όχι μόνο υπήρχαν αλλοιώσεις, αλλά είχαν αφαιρεθεί ονόματα συγγενών του πρώην «τσάρου», Γιώργου Παπακωνσταντίνου.  Έκτοτε, πήραν φωτιά τα τόπια. Είχε βρεθεί ο κατάλληλος για να σηκώσει τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος –φταίει δεν φταίει, αυτά θα τα δείξει η έρευνα. Και μάλιστα, είναι εκείνος, ο μισητός, που έπαιρνε τα μέτρα, που είχε αλαζονικό ύφος, που φέρει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το κατάντημα της χώρας.
Λίστα Λαγκάρντ, λοιπόν. Το νέο εθνικό μας αφήγημα. Η τραγική μας σαπουνόπερα συνεχίζεται. Τραγική, επειδή η κοινωνία υποφέρει και η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται. Σαπουνόπερα, επειδή η δημόσια συζήτηση συνεχίζει να είναι «ελαφριά», αποπροσανατολιστική και, πάντως, άσχετη –ή επιδερμική στην καλύτερη περίπτωση- με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Με τα αίτια που μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.
Με τη λίστα Λαγκάρντ, λοιπόν, θα πορευτούμε. Θα περιμένουμε την πραγματογνωμοσύνη, για να δούμε αν θα βρεθεί ο υπολογιστής, στον οποίο έγινε η αλλοίωση του USB. Θα παρακολουθήσουμε το σίριαλ σύστασης της προανακριτικής. Και μετά, σαν κανονική σαπουνόπερα, θα μαζευόμαστε κάθε απόγευμα στις τηλεοράσεις μας, για να ακούσουμε το νέο επεισόδιο. Τι είπε ο Παπακωνσταντίνου, ποιον «έδωσε» ο πρώην υπουργός, σε ποιες αντιφάσεις έπεσε ο τάδε συνεργάτης του, ποιον «κάρφωσε» ο δείνα υπηρεσιακός παράγοντας. Πώς θα αντιδράσει ο Βενιζέλος, τι διαρροές θα κάνει το «περιβάλλον ΓΑΠ» -αν κάνει- , τι φοβάται η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, οι στόχοι του προϋπολογισμού θα συνεχίσουν να έχουν αποκλίσεις. Η κυβέρνηση θα ψάχνει ακόμη το «εθνικό σχέδιο» εξόδου από την κρίση. Οι υπουργοί, μεταξύ «λιστολογίας» και «ανασχηματισμολογίας», υποτίθεται ότι θα «τρέχουν» τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Η ανεργία θα συνεχίσει να φλερτάρει το 30%, 1.000 συνάνθρωποί μας θα συνεχίσουν να χάνουν τη δουλειά τους καθημερινά. Η Αριστερά ακόμη θα ψάχνει εναλλακτική προγραμματική –και εφαρμόσιμη- πρόταση, ο Στουρνάρας θα συνεχίσει να ψάχνει έσοδα από τις διαλυμένες εφορίες. Η τρόικα θα έρθει, θα διαπιστώσει αποκλίσεις, θα ζητήσει νέα μέτρα.
Αλλά ποιον νοιάζουν τέτοιες λεπτομέρειες; Θα έχουμε κάθε βράδυ, στα δελτία των 8, σε απευθείας σύνδεση, μία πολιτική σαπουνόπερα που θα τα έχει όλα: σασπένς, ενόχους, αποδιοπομπαίους τράγους, «δεσμούς αίματος» και κουτσομπολιό. Πολύ κουτσομπολιό.

Μπορεί σε έναν, ενάμιση μήνα από τώρα να συζητάμε για νέα μέτρα και η χώρα να έχει γυρίσει στην κατάσταση του «μεγάλου ασθενούς», αλλά θα έχουμε βρει (;) ενόχους για τη λίστα Λαγκάρντ. Δηλαδή, για την απαλοιφή των τριών ονομάτων. Βέβαια, η λίστα Λαγκάρντ έχει μέσα άλλα 2.059 ονόματα, αρκετά εκ των οποίων (όπως και με τη λίστα του Λίχτενσταϊν και με άλλες λίστες Ελλήνων μεγαλοκαταθετών εξωτερικού) έχουν βρει νόμιμους ή νομότυπους τρόπους να φοροδιαφεύγουν. Αλλά αυτά δε θα συζητηθούν στο πλαίσιο της «λίστας Λαγκάρντ». Σαπουνόπερα με αριθμούς γίνεται; Δε γίνεται. Ο λαός θέλει σασπένς, δράση, βία και αίμα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Uncle.K 16:56 08/01/2013

    Τό σχόλειο μου είναι εκεί πού παίζει τό σήριαλ στού Φελέκη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.