ΚΟΣΜΟΣ

Μεταφέρονται σε ειδικούς χώρους

Άδεια τα συριακά μουσεία για προστασία των αρχαιοτήτων

Τα συριακά μουσεία μετέφεραν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης χιλιάδες αρχαίους θησαυρούς για να τους προστατεύσουν από τις λεηλασίες και τη βία.

Άδεια τα συριακά μουσεία για προστασία των αρχαιοτήτων

Την ίδια ώρα όμως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας εξακολουθεί να διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο, εκτιμά ο αρχαιολόγος που είναι υπεύθυνος για την προστασία τους.

Η μεσαιωνική σκεπαστή αγορά του Χαλεπιού καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πυρκαγιές οι οποίες επίσης προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στο τέμενος Ουμαγιάντ της πόλης.

Παράνομες ανασκαφές απειλούν τάφους στην ιστορική πόλη Παλμύρα στην έρημο καθώς και στον οικισμό της εποχής του χαλκού στην Έμπλα, ενώ η Interpol αναζητεί ένα άγαλμα 2.700 ετών που εκλάπη από την πόλη της Χάμα.

Σε μια χώρα η οποία διαθέτει επίσης εκπληκτικά κάστρα σταυροφόρων, Ρωμαϊκά ερείπια και ιστορία που εκτείνεται από τις μεγάλες αυτοκρατορίες της Μέσης Ανατολής έως την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού, το καθήκον της διαφύλαξης της κληρονομιάς αυτής από την τρέχουσα σύγκρουση είναι μια τεράστια ευθύνη.

Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, επικεφαλής των αρχαιοτήτων και των μουσείων της Συρίας, τονίζει ότι πρόκειται για μια μάχη για την ίδια την ύπαρξη του έθνους.

«Έχουμε αδειάσει τα μουσεία της Συρίας. Στην πραγματικότητα είναι κενές αίθουσες, με μόνη εξαίρεση τα μεγάλων διαστάσεων έργα, που είναι δύσκολο να μετακινηθούν», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αμπντουλκαρίμ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη γειτονική Ιορδανία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.