ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αλήθεια σε κλώνους

Τόση πληροφορία! Καθημερινά, συνεχούς ροής, σαν να είμαστε τεράστια αρχεία μέρους γνώσεων με στόχο τη μια, δογματική, μαθηματική, απόλυτα αποδεκτή αλήθεια. Πληροφορίες στο ράδιο, στη τηλεόραση, στο διαδίκτυο. Εις το όνομα της αλήθειας, που για να την συνθέσεις σου δίνουν στο χέρι, το σχεδόν παιδικό, απ την τόση διδασκαλία, κομμάτια παζλ. Ο τάδε δήλωσε αυτό, η δείνα ένα άλλο, στο ΔΝΤ λένε λάθος, η Τρόικα ζητεί αυτό, η αντιπολίτευση λέει λάθος, η κυβέρνηση απόλυτα σωστό και αυτή είναι η αλήθεια. Μικρές, ελλειπτικές φωνές με στόχο αν δε σε πείσουν να σε φοβερίσουν, ώστε να συρθείς στην μεταφυσική σχεδόν δύναμη της αλήθειας. Του καθενός.

Και υπάρχει, λέει, η οντολογική αλήθεια, η τυπική αλήθεια, η καθ' ύλην αλήθεια, η μεταφυσική αλήθεια, η δογματική αλήθεια και τα τελευταία χρόνια, της μη επιστροφής απ το ερεβώδες βύθισμα στη κρίση, η αλήθεια των πολιτικών. Με δεδομένο πως οι πολιτικοί των τελευταίων χρονών είναι οι ίδιοι με αυτούς πριν, είναι σαν να δέχτηκαν φώτιση, σαν το Άγιο Πνεύμα να κάθισε ξαφνικά πάνω στα κεφάλια τους και να είδαν την αλήθεια, σαν Αποκάλυψη μπροστά τους.

Όλων η πολιτική αλήθεια συγκλίνει στη παροχή πως η κατσούφη έρχεται αν δεν ενστερνιστείς την δική τους καθαρή αλήθεια!
Το Reuters δείχνει φωτογραφίες απ την αλήθεια της κρίσης. Η πληροφορία μεταφέρατε παντού. Συγκρούσεις, βία, φτώχεια, συσσίτια, ουρές για τρόφιμα δωρεάν, πρόσωπα απελπισίας. Όχι, ακούμε δεν είναι αυτή η αλήθεια. Δεν είναι έτσι η Ελλάδα. Ούτε καν δεν είναι μόνο έτσι, αλλά σκέτη η φράση. Αφοριστική στην αυτοτέλεια της. Κοιτάς έξω απ το παράθυρο και βλέπεις σκηνές σαν αυτές του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείου, μόνο που δεν είναι φωτογραφίες απλές, αλλά είσαι μέσα στο κάδρο και αποτελούν τη ζωή σου. Δεν είναι αυτή όμως, η αλήθεια, διατρανώνει οι ασώματες κεφάλες στην τηλεόραση. Και εσύ ζεις σε μια διαυγή αλήθεια. Μπορούμε να το βαφτίσουμε για να μη πούμε πως ζει στο ψέμα, γιατί τότε θα πρέπει να ορίσουμε και το ποιος το είπε, το δημιούργησε, το έθρεψε, το κράτησε ζωντανό και πανταχού παρών. Όμως, η πληροφορία δεν επιδέχεται τέτοια. Μόνο αλήθεια!

Τα χτυπημένα πρόσωπα των 20αρηδων τρομοκρατών. Χτύπησαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης τους είναι η αλήθεια, να και οι φωτογραφίες. Τους βασάνιζαν με τις ώρες χτυπώντας τους, στα τυφλά, είναι η αλήθεια. Μήπως να χτυπήθηκαν μόνοι τους, με τα ίδια τους τα χεριά για να ενοχοποιήσουν την αστυνομία να ναι μια αλήθεια, που ακόμα δε σκεφτήκαν να πουν όσοι είναι σίγουροι για την αλήθεια –τι άλλο;
Και εσύ χαμένο πλάσμα, στο αντιφέγγισμα της εναλλαγών φωτός στην εικόνα της τηλεόρασης σου, του υπολογιστή σου, του κινητού της, έρμαιο στην απόλυτη εξάρτηση της συνεχούς πληροφορίας, να ρημάζεσαι απ την τόση αλήθεια. Ώσπου να παρακαλείς για ένα ψέμα που να λέγεται με σκοπό να μη σε πονέσει άλλο. Και;

Και θα δείξει ο καιρός ποιος απ όλους έχει πει την μεγαλύτερες αλήθεια όλων των εποχών. Άλλωστε στην αρχαιοελληνική μυθολογία, η Αλήθεια προσωποποιείται. Στην αρχή λυγάνε πως είναι κόρη του Δία, μητέρα της Αρετής και τροφός του Απόλλωνα. Πιο μετά οι Ρωμαίοι την πίστεψαν για κόρη του Κρόνου και πιο, μετά έρχεται μια πιο πιστή πατρότητα. Η Αλήθεια είναι και θα είναι μονάκριβη κόρη του Χρόνου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.