ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό την απειλή βέτο

Αλλαγές στο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Ουσιαστικές αλλαγές, υπό την απειλή βέτο, στο  Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Αλλαγές στο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) (2014-2020) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), παρουσία των Προέδρων της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι), ζήτησαν ουσιαστικές αλλαγές και ρήτρα αναθεώρησης σε δύο χρόνια, απειλώντας να καταψηφίσουν το νέο «προϋπολογισμό λιτότητας».

Ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής πριν από δύο εβδομάδες. Ο Ρομπάι έκανε λόγο για μία «καλή συμφωνία», που ικανοποιεί τη βασική προτεραιότητα που είναι οι μελλοντικές επενδύσεις και τόνισε ότι όλοι προσπάθησαν να πετύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά πλεονεκτήματα για τους ευρωπαίους πολίτες. Σύμφωνα με τον Ρομπάι η συμφωνία βασίστηκε σε τρεις σημαντικές παραμέτρους: στο μέγεθος του προϋπολογισμού, στις προτεραιότητες των δαπανών και στις πηγές εσόδων.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, ο Χ. Ρομπάι παραδέχτηκε ότι είναι "μετριοπαθές" , δεδομένων των σημερινών δυνατοτήτων και σημείωσε ότι η μείωση σε σχέση με τον προϋπολογισμό της προηγούμενης επταετίας είναι της τάξεως του 3%.

Συνεχίζοντας, ο Ρομπάι συμφώνησε με το ΕΚ ότι θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, επισημαίνοντας ότι οι επισημάνσεις του ΕΚ για ρήτρα ευελιξίας και αναθεώρησης συμπεριλήφθηκαν τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Καταλήγοντας, ο Ρομπάι κάλεσε το ΕΚ σε διάλογο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο ΠΔΠ. Όπως τόνισε, ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014 και θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε βραδυπορία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο εκτίμησε ότι το επίπεδο των 960 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις και των 908 δισ. ευρώ σε πληρωμές αποτελεί μια «καλή ισορροπία» στην οποία κατέληξαν τα 27 κράτη μέλη με ομοφωνία. Ο Ζ. Μπαρόζο παραδέχτηκε ότι η Επιτροπή προτιμούσε ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, τόνισε ότι παρά τις μειώσεις σε σχέση με τον προϋπολογισμό της προηγούμενης επταετίας, τα βασικά στοιχεία έχουν διατηρηθεί.

Σχετικά με την ευελιξία που ζητά το ΕΚ, ο Μπαρόζο συμφώνησε ότι πρέπει να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη. Ανέφερε επίσης, ότι η Επιτροπή συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΕΚ όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ πιστώσεων και υποχρεώσεων, ωστόσο πρόσθεσε ότι η διαφορά των 52 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει αποδεκτή, εφόσον υπάρχει υψηλό επίπεδο ελαστικότητας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της η ΕΕ.

ΓΙα το ζήτημα των ιδίων πόρων, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, ενώ συμφώνησε με το ΕΚ ότι το ΠΔΠ θα πρέπει να επανεξεταστεί στο μέσον της επταετίας.

«Η Επιτροπή θέλει να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία για τους ευρωπαίους πολίτες», κατέληξε ο Μπαρόζο.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, έκανε λόγο για το «χαμηλότερο ιστορικά προϋπολογισμό της ΕΕ» εν καιρώ κρίσης. Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ τόνισε ότι το ΠΔΠ στο οποίο συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, διότι αντιβαίνει στις Συνθήκες της ΕΕ, καθώς δημιουργείται έλλειμμα μεταξύ πληρωμών και δεσμεύσεων.

Συνεχίζοντας, ο Ζ. Ντολ δήλωσε «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, διαπιστώνοντας ότι η Ευρώπη κατευθύνεται προς λάθος κατεύθυνση, πως η «αλληλεγγύη» είναι απλώς μια λέξη και πως η Ευρώπη παρασύρεται από εθνικούς εγωισμούς.

«Το ΕΚ δεν είναι συνέλευση παλαβών. Δε ζητάμε τεράστιο προϋπολογισμό, αλλά ρεαλιστικό», δήλωσε ο Ζ. Ντολ, ζητώντας μια ξεκάθαρη συμφωνία με ρήτρα αναθεώρησης σε δύο χρόνια. «Δε θα δεχτούμε ποτέ προϋπολογισμό λιτότητας για επτά χρόνια», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ.

Για έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό έκανε λόγο με τη σειρά του ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, τονίζοντας ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να τον εγκρίνει, ως έχει. Αναφερόμενος στις δαπάνες για την ανεργία των νέων, ο Χ. Σβόμποντα εκτίμησε ότι 6 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετά. Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της φτώχειας που ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη, ο Χ. Σβόμποντα δήλωσε ότι οι προτάσεις του Χ. Ρομπάι και των ηγετών της ΕΕ «μας κάνουν να ντρεπόμαστε». «Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε επταετία με ένα μίνι προϋπολογισμό. Μιλάμε για επταετία λιτότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ζητώντας ουσιαστική ρήτρα αναθεώρησης.

«Το ζήτημα δεν είναι τα νούμερα, αλλά η φιλοσοφία», τόνισε ο Χ. Σβόμποντα και κατέληξε λέγοντας: «Ο προϋπολογισμός αυτός είναι απαράδεκτος και θα τον καταψηφίσουμε. Απαιτούμε ουσιαστικές αλλαγές για να μπορέσουμε να τον δεχτούμε.

Ο Πρόεδρος των Φιλελεύθερων, Γκι Βερχόφστατ δήλωσε σκωπτικά ότι το νέο ΠΔΠ είναι αντιγραφή του προηγούμενου με λιγότερα κονδύλια για τη γεωργία , την καινοτομία και την έρευνα. Τόνισε, επίσης, ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής δεν περιέχει καμία συγκεκριμένη πρόταση για τους ίδιους πόρους της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Γκι Βερχόφστατ θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα αναθεώρησης, μετά τις ευρωεκλογές.

Τέλος, η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Πράσινους τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι καλός, ότι η συμφωνία επετεύχθη χωρίς διαφάνεια και ότι το ΕΚ δεν έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένα νούμερα.

Η ίδια επισήμανε ότι οι συνολικές περικοπές για την επταετία ανέρχονται σε 90 δισ. και ότι οι αποκλείσεις μεταξύ πληρωμών και υποχρεώσεων βάζουν την Ευρώπη σε ελλειμματική πολιτική. Η Χαρμς εμφανίστηκε δύσπιστη για το πώς θα μπορέσει να αναθεωρηθεί ομόφωνα ο προϋπολογισμός μετά από δύο χρόνια.

Η Χαρμς είπε πως «είμαστε πιο φιλόδοξοι, αλλά καθόλου παράλογοι», ζητώντας έναν προϋπολογισμό που επιτρέπει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη κι ένα Ταμείο Συνοχής που να τονώνει την ανάπτυξη σε περίοδο κρίσης. «Το κείμενο αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε», κατέληξε η Αντιπρόεδρος των Πρασίνων.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.