ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τον Μάρτιο υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο

«Δώρο» για τα Χριστούγεννα του 2015 η νέα πινακοθήκη

Τα Χριστούγεννα του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί η νέα εθνική πινακοθήκη.

«Δώρο» για τα Χριστούγεννα του 2015 η νέα πινακοθήκη

«Πρόκειται για ένα νέο τοπόσημο στο κέντρο της Αθήνας», σχολίασε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσιάζοντας το έργο.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου θα υπογραφεί τον προσεχή Μάρτιο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας κατά τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη τόνισε ότι σε όλη τη διάρκεια των εργασιών και μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων το Δεκέμβριο του 2015 «η Εθνική Πινακοθήκη δεν θα είναι αδρανής». Αντίθετα, όπως σημείωσε, «οι συλλογές της θα ταξινομηθούν σε θεματικές εκθέσεις και θα περιοδεύσουν σε πόλεις της Ελλάδας οι οποίες διαθέτουν την κατάλληλη μουσειολογική υποδομή, προκειμένου οι θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους της περιφέρειας, ενισχύοντας την προσβασιμότητα τους στο πλούσιο πολιτιστικό μας απόθεμα».

Μάλιστα όπως, σημείωσε, «γίνεται προσπάθεια, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις και χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο, να προβληθούν οι θησαυροί της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής τέχνης σε μεγάλα μουσεία στο εξωτερικό» και πρόσθεσε «επιδιώκουμε να κάνουμε τη σύγχρονη ελληνική τέχνη πιο εξωστρεφή προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους εκτός Ελλάδας να μυηθούν σε αυτή».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ κα Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης είναι ένα έργο το οποίο, με τη συμβολή του Υπουργείου και της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής, εντάχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 34 εκ. ευρώ και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του Υπουργείου που εργάστηκαν για την εκπόνηση του σχεδίου. Όπως ανακοίνωσε η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εργολαβική εταιρία αναμένεται να υπογραφεί εντός του προσεχούς Μαρτίου και πρόσθεσε ότι το έργο έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το Δεκέμβριο του 2015.

Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την έμπρακτη υποστήριξη στην υλοποίηση του έργου και χαρακτήρισε «εθνικό στόχο» την προσπάθεια που θα καταβάλλει το Υπουργείο σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη προκειμένου να ταξιδέψουν οι συλλογές της Πινακοθήκης στο εξωτερικό. Επίσης ανέφερε ότι ένα μέρος των μονίμων συλλογών, περίπου 120 έργα θα εκτεθούν στο β’ κτίριο της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Γουδί, έτσι ώστε το κοινό όσο και οι σπουδαστές να μην αποκοπούν από την ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν και εκπρόσωποι των αρχιτεκτονικών γραφείων που έχουν αναλάβει τις οριστικές μελέτες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου επέκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο προσθέτει στο υφιστάμενο κτίριο των 9.720 τ.μ. άλλα 11.040 τ.μ. υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους. Το Μουσείο αποκτά 2.230 τ.μ. πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους, 1.645 τ.μ. επιπλέον αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 450 θέσεων, εκπαιδευτικό χώρο, υποδοχή και πωλητήρια 910 τ.μ., σύγχρονα εργαστήρια, βιβλιοθήκη, καφέ –εστιατόριο κ.α.

Τέλος ιδιαίτερα σημαντικές για την υλοποίηση του έργου είναι η χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος ύψους 13 εκ. ευρώ που συμβάλλει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής υποδομής, η χορηγία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος με τη βοήθεια της οποίας αποπληρώθηκε η εκπόνηση προμελέτης του έργου αλλά και η έμπρακτη υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας η οποία παρέχει τους αποθηκευτικούς χώρους, όπου θα φυλάσσονται με απόλυτη ασφάλεια τα έργα των συλλογών της Πινακοθήκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.