ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο

Εκεχειρία θα κηρύξει το PKK στις 21 Μαρτίου

Τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα καλέσει τους αυτονομιστές σε κατάπαυση πυρός, την κουρδική πρωτοχρονιά (21 Μαρτίου).

Εκεχειρία θα κηρύξει το PKK στις 21 Μαρτίου

Τόσο η φιλελεύθερη Radikal, όσο και η φιλοκυβερνητική Yeni Safak γράφουν ότι ο Οτσαλάν διαπραγματεύεται τους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το σαββατοκύριακο συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Κούρδων πολιτικών για να συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Οτσαλάν φέρεται να υπαινίχθηκε ότι το PKK ενδέχεται να απελευθερώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς λειτουργούς που κρατεί. Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) του Ντιγιάρμπακιρ, το PKK κρατεί εννέα άτομα.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Milliyet έγραψε ότι ο 63χρονος Οτσαλάν, που κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης από το 1999, είπε πως: «Η υγεία μου είναι σε καλή κατάσταση αλλά γερνάω. Θέλω να δω ειρήνη προτού πεθάνω».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δημοσίευσαν οι τουρκικές εφημερίδες, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο θα αποχωρήσουν σταδιακά από τα τουρκικά εδάφη χιλιάδες  Κούρδων ενόπλων. Σε αντάλλαγμα, η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια από τον συνολικό πληθυσμό των 76 εκατομμυρίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.