ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η «ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ» ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΨΥΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ...

Υποθέτω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εχθές, διαβάζοντας το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο «ΒΗΜΑ»  θα αισθάνθηκε τουλάχιστον άβολα. Το να σε παρομοιάζουν με τον Γεώργιο Μαύρο, και το κόμμα σου, το ΠΑΣΟΚ, με την Ένωση Κέντρου, μάλλον δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο επικεφαλής της Ιπποκράτους, όσο κι αν στα νεανικά του χρόνια υπήρξε, όπως λέγεται, θαυμαστής του Γεωργίου Μαύρου και μέλος της φοιτητικής νεολαίας του Κέντρου.

Επίσης θα πρέπει να θεωρηθεί ως ήκιστα κολακευτική για τον Βενιζέλο και σίγουρα δεν μπορεί να περιποιεί τιμή στο ΠΑΣΟΚ η κατακλείδα Ψυχάρη: «Ποιος θα πάρει τους Κεντρώους; Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως αρχηγός της Αριστεράς κ. Τσίπρας ή ο βενιζελικής καταγωγής κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος για το μεγάλο άνοιγμα προς το Κέντρο;»

Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κρυφό όνειρο του Βενιζέλου είναι να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ, αν όχι σε Ένωση Κέντρου, σε ένα σύγχρονο ΚΟΔΗΣΟ. Υποθέτω πως αυτοί που υποστηρίζουν αυτή την άποψη το κάνουν από κακεντρέχεια. Από αντίστοιχα αισθήματα κακεντρέχειας θα πρέπει να εμφορούνται και όσοι διατείνονται πως η κατάληξη της πορείας του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Βενιζέλο, θα είναι η μετατροπή του σε ΚΟΔΗΣΟ του αειμνήστου Γιάγκου Πεσματζόγλου.

Φυσικά το πρόβλημα για τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ θα ήταν μικρό αν ο παραλληλισμός με τον Γεώργιο Μαύρο και την Ένωση Κέντρου ήταν απλώς μια άποψη του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ. Το πρόβλημα είναι ότι πριν τον Σταύρο Ψυχάρη την ίδια ακριβώς άποψη έχουν εκφράσει πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και περίπου αποτελεί κοινό τόπο για την πλειοψηφία όσων εκφράζουν δημόσιο λόγο. Και όταν το λένε τόσοι πολλοί, δεν μπορεί όλοι να κάνουν λάθος ή να το λένε από κακεντρέχεια. Με τόσο καπνό δεν μπορεί να μην υπάρχει και φωτιά.

Και η φωτιά που υπάρχει είναι η εξής: Ο Βενιζέλος, όπως και ο Μαύρος, δεν έχει κάποιο διακριτό εθνικό όραμα ή πολιτικό σχέδιο πέραν της κυβερνητικής διαχειρίσεως των υφιστάμενων δημοσίων υποθέσεων. Σε αντιδιαστολή με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που άλλαξε την πορεία της χώρας βάζοντάς την στην τότε ΕΟΚ, και τον Ανδρέα Παπανδρέου που συγκρότησε ένα μαζικό σοσιαλιστικό Κίνημα δίνοντας ταυτόχρονα και μια «θέση στον ήλιο» στο άλλο μισό του ελληνικού πληθυσμού.

Ο Μαύρος ήταν διαχειριστής και οι άλλοι δύο ηγέτες. Ο Μαύρος «κληρονόμησε» την Ένωση Κέντρου, ενώ Καραμανλής και Παπανδρέου έφτιαξαν καινούργιες παρατάξεις. Ο μεν πρώτος ανασυνθέτοντας και εκσυγχρονίζοντας τη συντηρητική παράταξη, ο δε δεύτερος ιδρύοντας ένα νέο πολιτικό κόμμα, φορέα σοσιαλιστικών ιδεών. Ο Καραμανλής οργάνωσε και έδωσε όραμα και προοπτική στον αστικό κόσμο και ο Παπανδρέου στους μη προνομιούχους και τους προοδευτικούς ανθρώπους. Ο Μαύρος εξαντλούσε την πολιτική του επιχειρηματολογία σε βάρος του Παπανδρέου, όπως κάνει σήμερα και ο Βενιζέλος με τον Τσίπρα.

Επιπροσθέτως, ένα βασικό και ασφαλές κριτήριο για να κρίνεις αν κάποιος είναι ηγέτης, κάτι που χρειάζεται σήμερα η χώρα, ή απλώς ένας διακεκριμένος πολιτικός είναι και ο λόγος. Από τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου έχουμε να θυμηθούμε πολλά, από τον Μαύρο τίποτε. Οι δύο πρώτοι είχαν όραμα, ιδέες, σχέδιο, στόχους και αυτά αποτυπώθηκαν, έστω και συνθηματολογικά, στο λόγο τους. Ο τρίτος ήταν διαχειριστής των κρατικών υποθέσεων και συνήγορος της πολιτικής. Κάτι αντίστοιχο που συμβαίνει και με τους σημερινούς πολιτικούς και κατ' εξοχήν με τον Βενιζέλο.

Ο Μαύρος ηγήθηκε μιας παράταξης του χθες, της προδικτατορικής καταστάσεως, και οι άλλοι δύο που εξέφραζαν το πνεύμα και τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. Τα κόμματα των Καραμανλή και Παπανδρέου είχαν κοινωνικές αναφορές και ταξικές αντιστοιχήσεις. Η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου απευθυνόταν σε παράγοντες της δημόσιας ζωής και η δύναμή της, πέραν της μνήμης του παρελθόντος, εδραζόταν στην τοπική απήχηση των βουλευτών της.

Θα μου πείτε και δικαίως: είναι ο Σαμαράς, ο Καραμανλής και ο Τσίπρας, Παπανδρέου; Όχι, βέβαια. Σίγουρα όμως ο Βενιζέλος και το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχουν πολλά κοινά με τον Γεώργιο Μαύρο και την Ένωση Κέντρου. Νομίζω πως οι, σχεδόν αυτόματοι, συνειρμοί που κάνει ο καθένας με τα ως άνω γραφόμενα, το καταδεικνύουν.

Αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να έχει την τύχη της Ενώσεως Κέντρου, και να διαμοιράσουν τα ιμάτιά του ο Σαμαράς και ο Τσίπρας, όπως «προφητεύει» ο Σταύρος Ψυχάρης, θα πρέπει στο συνέδριό του, που αρχίζει σε λίγες μέρες, να σκεφτεί σοβαρά τις ιστορικές αντιστοιχήσεις. Και ανάλογα να πράξει...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Manoslis 6:08 26/02/2013

    Ο Ψυχάρης δεν ήταν που είχε γράψει ότι ο Έβερτ νομοτελειακά θα γινόταν πρωθυπουργός;

  2. Alfrendo 17:54 25/02/2013

    Αγαπητέ κ. Φελέκη, γράφετε, ανακριβώς, ότι δεν θυμόμαστε τίποτε από τον Γεώργιο Μαύρο. Εγώ, τουλάχιστον, θυμάμαι μια φράση του την οποία εκτόξευσε από το μπαλκόνι της προεκλογικής του συγκέντρωσης στην Αθήνα, πριν τις εκλογές του 1977. Είχε πει ο αείμνηστος: «κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι και μια σφαίρα στην καρδιά του ελληνικού λαού». Ήταν μια φράση την οποία εμπνεύσθηκε ο νεαρός, φοιτητής, τότε, Βαγγέλης Βενιζέλος, την πρότεινε στον Γ. Μαύρο και εκείνος την αποδέχθηκε και την χρησιμοποίησε. Για το λόγο αυτό ο Βαγγέλης δέχθηκε σφοδρότατη επίθεση από τον Στέφανο Τζουμάκα σε μια από τις συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ (ο Βαγγέλης ήταν εκπρόσωπος της ΦΕΑΠΘ στο ΚΣ της ΕΦΕΕ). 

    • Mpourka 20:04 25/02/2013

      Υπάρχει και το αρθρο του Βενιζέλου στο Βήμα, το οποίο δεν δημοσίευσε ο Ψυχάρης αλλά το κρατάει στο συρτάρι του. Αρθρο με το οποίο ο Βενιζέλος υποστήριζε την υποστήριξη Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Φελέκης ειμαι σιγουρος οτι το ξέρει και δεν καταλαβαίνω γιατι δεν το γράφει

  3. Κε Διευθυντά, ενόψει της αυριανής προ ημερησίας, συζήτησης στη Βουλή, όπου αναμένουμε να δούμε επιτέλους τον «αόρατο» κοινοβουλευτικά Πρωθυπουργό, να » διασταυρώνει » το λόγο του με τοναρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που φιλοδοξεί να τον αντικαταστήσει » το συντομότερο δυνατό «, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις κορυφαίων συνεργατών του, θέλω να κάνω ΜΙΑ παρατήρηση.
    Όπως διαρρέεται από το » στενό κύκλο » του Μαξίμου, με αφορμή το » αγροτικό » η κυβέρνηση θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην προ ημερών δήλωση του κ.Σαμαρά σε ξένο Μέσο, ότι » Θα προστατεύσει τις ξένες επενδύσεις με κάθε κόστος…»
    Θα ήμουν πολύ λιγότερο ανήσυχος, κε Διευθυντά αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμευόταν ρητά ότι » Θα προστατέψει τις ξένες επενδύσεις μέσα στο πλαίσιο του Ελληνικού Συντάγματος και αφού διασφαλίσει τα συμφέροντα και τα οφέλη που πρέπει να προκύπτουν γαι τον ελληνικό λαό». Θα θυμόμαστε όλοι ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολλά παραδείγματα » επενδύσεων » που έγδυσαν τον τόπο και άφησαν ανοιχτές πληγές και καμένη γή ( Πεσινέ, Ναυπηγεία, Ανδρεάδης, Ηλεκτρική Εταιρεία, Ούλεν, Πετζετάκις κλπ.)
    Άλλωστε και καθεστώτα όπως της Νιγηρίας, της Ν.Αφρικής, του Μάλι, της Λιβερίας αλλά και της Ακτης Ελεφαντοστού, αυτό ακριβώς κάνουν. Προστατεύουν » Τις ξένες επενδύσεις με … κάθε κόστος!». 
    Ευχαριστώ για την ανοχή και το μελάνι που ξόδεψα.

  4. Το ότι η αγωνιώδης αναζήτηση εταίρων για το θάψιμο Βενιζέλου θα έφτανε μέχρι και τη «στρατολόγηση» απόψεων του Στ.Ψ (και μάλιστα σε μια εποχή που η μεν ισχύς εξέλιπε η δε αξιοπιστία εξακολουθεί να παραμένει σε περιοχές…πολικές), είναι κάτι που μπορεί να είναι ενδεικτικό είτε του πάθους για τη διεκπεραίωση του εγχειρήματος (γιατί άραγε;) είτε τις δυσκολίες…στρατολόγησης. Και «εταίρων» & απόψεων

    • Kaveiros 14:10 25/02/2013

      Σύντροφε Καργουδη σε τι διαφωνεις με αυτα που γράφει ο Φελέκης; Δεν τα συζητάμε εμείς οι ίδιοι; Δεν ειναι αυτη η αγωνία μας; Δεν τα έχουν πει και γράψει ακομα και δημοσια τοσες φορές δεκάδες σύντροφοι; Το ρόλο του Ψυχάρη και του ΔΟΛ τον ξέρουμε. Τον Βαγγελη Βενιζελο μια ζωη στήριζαν, τους Παπανδρέου χτυπούσαν αλύπητα. Αντί να προβοκάρεις τον Φελεκη καλο ειναι να απαντήσεις συγκεκριμένα σ’ αυτα που γράφει. Θυμάσαι εσύ μια μεγαλη ιδέα του Βενιζέλου; Αν ναι πες μου για να την λέω και ‘γω. Το μόνο που τον ενδιαφέρει ειναι η εξουσία και τίποτε άλλο. Πολιτικός των μηχανισμών του κράτους ειναι. Αυτο πληρώνουμε. Αυτο θα μας κανει Ενωση Κεντρου

  5. BAK JU 9:15 25/02/2013

    Παρά την συμφωνία μου, βασικά, με τα αναφερόμενα σου, προφανώς λόγω συντομίας….. «λησμόνησες» να αναφερθείς σε μια μεγάλη διαφορά Μαύρου και Βενιζέλου. Ο πρώτος δεν υπήρξε ποτέ μηχανοράφος ενώ ο δεύτερος επι δεκαετίας και πλέον, έχει αποκτήσει ένα ακόμη ντοκτορά (και βάλε).  ΑΑΑΑααα και κάτι ακόμη αμφότεροι συνεργάστηκαν αρμονικά με την…. επάρατο!!! Αλλά αυτό δεν είναι διαφορά. Ειναι ομοιότητα….. Χέσε μς κυρ-Νικο που θα μας πεις ότι χρειάζεται η Λαμπρακειάδα να μας πει ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ή θα έχει το τέλος της ΕΔΗΚ του Μαύρου και του Ζίγδη. Χωριό που φαίνεται κουλαούζο δεν χρειάζεται… Ούτε και εαν αυτός είναι ο Σκανδαλίδης, ο Παπουτσής η άλλος!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.