ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δεν πιστεύω στον ''επιστροφισμό''»

Κάμερον: Ξεχάστε τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε την πιθανότητα να επιστραφεί στην Ινδία ένα γιγάντιο διαμάντι, παρομοιάζοντας την υπόθεση με το θέμα των «Ελγινείων Μαρμάρων» και λέγοντας: «Τα πράγματα που έχουμε τα φροντίζουμε καλά». Τα φροντίζετε τα «κλοπιμαία» σερ...

Κάμερον: Ξεχάστε τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Μιλώντας κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα μιας επίσκεψής του στην Ινδία με στόχο την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, ο Κάμερον απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστραφεί το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων που εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου. Το διαμάντι είχε κοσμήσει το διάδημα της εκλιπούσης μητέρας της σημερινής Βασίλισσας Ελισάβετ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί -ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι- έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

«Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα», πρόσθεσε ο Κάμερον αναφερόμενος στα ελληνικά μαρμάρινα γλυπτά της κλασικής περιόδου που η Αθήνα ζητεί από καιρό την επιστροφή τους.

«Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο, ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο», είπε ο Κάμερον και πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν πιστεύω στον ''επιστροφισμό''».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. όσα δεν φτάνει η αλεπού …….
    αλλά έτσι είναι…..
    αφού εσείς ζούσαται στα δένδρα και τρώγατε βελανίδια όταν εμείς δημιουργούσαμε τον πολιτισμό και την δημοκρατία τώρα μας λέτε Μ…….ς έπρεπε σε καθε τι Ελληνικό που χρησιμοποιητε να πληρώνετε ……. να δούμε τοτε ποιός θα είχε μνημόνιο………… 

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.