ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με αφορμή τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού

Κ.Τζαβάρας: Πάγια θέση ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων

Για διαφορά προσέγγισης που χωρίζει τη χώρα μας με τη Βρετανία όσον αφορά στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Κ.Τζαβάρας: Πάγια θέση ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων

«Είναι γνωστή η διαφορά προσέγγισης και αντίληψης που μας χωρίζει από το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Επί του θέματος αυτού δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τίποτα άλλο εκτός από το ότι: Ήταν, είναι και θα είναι πάγια εθνική θέση μας ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων και η υλική σύνδεση τους με τον τόπο που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός, που τα δημιούργησε», δήλωσε ο κ. Κώστας Τζαβάρας,

Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Κάμερον στην Ινδία και με αφορμή αίτημα της χώρας για την επιστροφή από το Λονδίνο του διαμαντιού Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων, ο Βρετανός πρωθυπουργός όχι μόνον απέκλεισε κάτι τέτοιο, αλλά παρομοίασε την υπόθεση αυτή με το ζήτημα των Ελγινείων.

«Η σωστή απάντηση είναι, το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο. Σίγουρα δεν πιστεύω στον 'επιστροφισμό' (teturnism). Δεν νομίζω πως είναι κάτι λογικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.