ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

«Νέα» τρομοκρατία: Από τις κατσαρόλες στα καλάσνικοφ

Τα σημάδια είναι πολλά. Και απειλητικά. Η εποχή εκφυλισμού, που ζούμε, δεν περιορίζεται στον εκφυλισμό της Δημοκρατίας, την υπονόμευση της νομιμότητας, την συνεχή και προκλητική παράκαμψη του Συντάγματος και την κρίση της κοινωνίας. Συμπεράσματα για τον εκφυλισμό της χώρας μπορεί να βγάλει κανείς ακόμη και από τη σημερινή μορφή τρομοκρατίας, τη «νέα τρομοκρατία».

Η τρομοκρατία σε όλες τις εποχές και τις χώρες είναι αποκρουστική. Ουδείς δικαιούται, ακόμη κι αν επικαλείται «ταξικές αναλύσεις» ή την ανάγκη «σωτηρίας της χώρας» ή «αποκατάστασης της δικαιοσύνης» να πασπαλίζει τις δολοφονίες με περιτρίμματα πολιτικών επιφάσεων. Το αίμα είναι αίμα, τελεία και παύλα.

Ωστόσο, η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα έχει την αντανάκλασή της και στη «νέα τρομοκρατία». Ίσως εκεί να βρίσκονται και οι γενεσιουργοί αιτίες της νέας γενιάς τρομοκρατών.

Από την 17Ν με τα πολιτικά κείμενα, τα «χειρουργικά» χτυπήματα, την σύνθετη συνδεσμολογία και τις στοχευμένες ενέργειες του «εκτελεστικού βραχίονά» της, στους τρομοκράτες με τις κατσαρόλες.

Εικοσάχρονα παιδιά κατηγορούνται για τρομοκρατία ή τουλάχιστον για «αντάρτικο πόλης». Δεν διεκδικούν, όπως η 17Ν, να έχουν πολιτική παρέμβαση. Τουναντίον. Τα χτυπήματα των «Πυρήνων της Φωτιάς» άτσαλα. Βόμβες μέσα σε κατσαρόλες τοποθετήθηκαν έξω από σπίτια πολιτικών, ακόμη και σε εμπορικό κέντρο την ώρα που δίπλα βρίσκονταν παιδιά.

«Μετεφηβική» τρομοκρατία με τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της να δηλώνουν «αιχμάλωτοι πολέμου». Να περνούν με άνεση από τα τρομοκρατικά χτυπήματα με κατσαρόλες στις ληστείες τραπεζών με καλάσνικοφ.

Μπορεί διάφοροι ακροδεξιοί να κάνουν πλάκα, μιλώντας για «τρομοκράτες με πάνες», ωστόσο το θέμα είναι σοβαρό.

Τι μπορεί να οδηγήσει ένα 19χρονο ή 20χρονο παιδί, καλοσπουδαγμένο, χωρίς πρόδηλα προβλήματα επιβίωσης, να βάζει βόμβες σε κατσαρόλες και να ληστεύει τράπεζες με καλάσνικοφ;

Όπως ακριβώς περνά η Ελλάδα σε άλλη φάση, έτσι ακριβώς περνά σε άλλη φάση και ο εξτρεμισμός. Ο Δεκέμβρης του 2008, ίσως για τους λάθος λόγους, ίσως με τη λάθος αφορμή, ριζοσπαστικοποίησε πολλά –τότε- 15χρονα. Η Αθήνα κάηκε, οι «ταραχές» έγιναν εξέγερση (την όρισε ως τέτοια ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και, όταν όλα τελείωσαν και η Αθήνα προσπαθούσε να μαζέψει τα αποκαΐδια και να επουλώσει τα σημάδια της, όσοι 15χρονοι είχαν γυρίσει σπίτια τους, είχαν καταλάβει, έστω και εξ αντανακλάσεως, ότι ο κόσμος που ξημερώνει γι’ αυτούς δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Αν και μόλις δύο μήνες πριν το Δεκέμβρη του 2008, είχε «σκάσει» η Lehman Brothers και η Ελλάδα ζούσε ακόμη σε καθεστώς «καραμανλικού» δημοσιονομικού ξεχειλώματος, πολλά 15χρονα, όταν γύρισαν σπίτι τους, με τις βαζελίνες στα μάτια και με τα ρούχα τους να μυρίζουν χημικά και δακρυγόνα, το είχαν καταλάβει: έμελλε να είναι αυτοί η πρώτη γενιά που θα ζούσε χειρότερα από τους πατεράδες της.

Άλλοι αντέδρασαν αυτοαναφορικά: έβαλαν το κεφάλι κάτω και άρχισαν να διαβάζουν για τις Πανελλήνιες, ώστε να μπουν τουλάχιστον σε ένα «καλό» πανεπιστήμιο. Άλλοι πήραν τις αποφάσεις τους: θα σπούδαζαν έξω και θα έμεναν εκεί. Άλλοι περίμεναν μοιρολατρικά να γίνουν αυτή η γενιά που θα ζούσε χειρότερα από τους προηγούμενους. Και άλλοι, φέρονται να κατέληξαν 4, 5 ή 6 χρόνια μετά να χτυπούν το «σύστημα» με βόμβες σε κατσαρόλες και ληστεύοντας τράπεζες με καλάσνικοφ.

Η Αστυνομία και δη η Αντιτρομοκρατική, θεωρούν ότι αρκετοί από τους «Πυρήνες» είναι ακόμη κάπου εκεί έξω. Και τίποτα δεν δείχνει ότι θα σταματήσουν να θέλουν τη ρεβάνς για τα «κλεμμένα όνειρα» της γενιάς τους, με τον απολύτως λαθεμένο τρόπο: με κατσαρόλες, καλάσνικοφ και κύριος οίδε τι άλλο. Τίποτα δεν δείχνει ότι δε θα χυθεί αίμα. Τουναντίον. Όσο η δημόσια ζωή παροξύνεται και πολώνεται, όσο η κυβέρνηση εμφανίζεται σε πόλεμο με την κοινωνία και όσο, προφανώς, η ανθρωπιστική κρίση θα βαθαίνει, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να χυθεί αίμα.

Άλλωστε, οι νέοι «αντάρτες πόλεων», αυτοί οι 20χρονοι που δεν έχουν πολλά να ελπίζουν από το μέλλον, αισθάνονται «αιχμάλωτοι πολέμου». Και στο δικό τους το μυαλό, το παραστρατημένο, ο «πόλεμος» είναι τυφλός –όπως δείχνει και η μεθοδολογία τους- και έχει μόνο υποψήφια θύματα, όχι αιχμαλώτους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.