ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά ο Μπερλουσκόνι για τη Γερουσία!

Προς ακυβερνησία οδεύει η Ιταλία

Αγωνία στην ευρωζώνη προκαλεί το εκλογικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία. Η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι φέρεται να προηγείται στην ψηφοφορία για την Κάτω Βουλή, όμως οι ψήφοι στο κίνημα διαμαρτυρίας του Γκρίλο έβαλαν μπροστά τον Μπερλουσκόνι στην κούρσα για τη Γερουσία. Μεγάλος χαμένος ο Μόντι. Αβέβαιο το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Νέες εκλογές ζητεί η κεντροαριστερά.

 

Προς ακυβερνησία οδεύει η Ιταλία

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δείχνει πόσο ρευστή συνεχίζει να είναι η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας καθώς με βάση την εικόνα από τα ως τώρα αποτελέσματα ουδείς μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά αυτή τη στιγμή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Η δημόσια τηλεόραση RAI βάσει του 55% των ψήφων υπολόγισε (πριν τις 21:00 ώρα Ελλάδας) ότι η κεντροδεξιά έως τώρα εξασφαλίζει 123 έδρες στην γερουσία, η κεντροαριστερά 104, το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο 58 έδρες και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι 16.

Από την πλευρά του,  ο όμιλος μέσων ενημέρωσης του Μπερλουσκόνι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα στη γερουσία προβλέπει νίκη της κεντροαριστεράς με 31,8% έναντι του 30,5% για την κεντροδεξιά.

Σε ό,τι αφορά τη βουλή, η κεντροαριστερά υπό τον Μπερσάνι φέρεται να προηγείται ελαφρά, με 29,1%, η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνει ακολουθεί με το 28,6%, το κίνημα του Γκρίλο συγκεντρώνει το 26,3% κι η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα στην Ιταλία απαιτείται πλειοψηφία και στα δύο σώματα για το σχηματισμό κυβέρνησης γεγονός που απαιτεί πολιτικές συνεργασίες.

Έτσι όσον αφορά στην επόμενη ημέρα, με τα έως τώρα αποτελέσματα όλα τα ενδεχόμενα για το σχηματισμό κυβέρνησης παραμένουν ανοιχτά. Δεν αποκλείεται ακόμη και η διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ήδη το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει την άμεση επιστροφή στις κάλπες με βάση τις ως τώρα προβλέψεις για το αποτέλεσμα των χθεσινών και σημερινών εκλογών.

«Αν η κατάσταση είναι όντως αυτή, πρέπει να εγκρίνουμε αμέσως νέο εκλογικό νόμο και να επιστρέψουμε στις κάλπες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα.

Σε περίπτωση νίκης του Μπερλουσκόνι «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε δική του κυβέρνηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προβληματισμός στην Ευρώπη

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις ελπίζοντας σε μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Όπως μεταδίδει το BBC, όλοι απεύχονται να δουν κάτι ανάλογο με την «παράλυση» που προέκυψε από τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ήδη ο Μπερσάνι σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του Μπερσάνι δήλωσε ότι το σενάριο που προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα είναι ότι δεν προκύπτει σταθερή κυβέρνηση και πως αναπόφευκτα η Ιταλία θα οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες.

Τα έξιτ πολ  της RAI, όπως δόθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης (16:00 ώρα Ελλάδας)

Για τη γερουσία αναμενόταν:

• Μπερσάνι: 36-38%

•Μπερλουσκόνι: 30-32%

•Γκρίλο: 17-19%

•Μόντι: 7-9%

Κάτω Βουλή

• Μπερσάνι: 35-37%

•Μπερλουσκόνι: 25-28%

•Γκρίλο: 19-21%

•Μόντι: 8-10%

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων εκτιμάται ότι ήταν η χαμηλότερη από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και κυμάνθηκε πέριξ του 76%.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.