ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας προς Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη

«Δεν υπάρχουν λεφτά για την ανεργία»

Προσδοκίες για μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας από τη συνάντηση των τριών στο Μαξίμου, ωστόσο πολλά εξ αυτών προϋποθέτουν έγκριση της Κομισιόν.

«Δεν υπάρχουν λεφτά για την ανεργία»

Προσπάθεια να ανασχέσουν το κύμα της ανεργίας που εξακολουθεί και φουσκώνει (απειλώντας να πνίξει και την κυβέρνηση) επιχειρούν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης που συναντήθηκαν για τρεις ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, με δεδομένα τα γλίσχρα οικονομικά αλλά και το γεγονός ότι οι πιθανοί πόροι χρηματοδότησης των δράσεων αφορούν είτε τη μετακίνηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο κοινωνικό ταμείο (κάτι που απαιτεί συμφωνία της Κομισιόν) είτε αφορούν εξοικονομήσεις από το πρόγραμμα Αριάδνη του Γ. Βρούτση (την αποτελεσματικότητα του οποίου αμφισβητεί ακόμη κι αυτό το υπουργείο Οικονομικών), οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι περιορισμένες.

Οι τρεις αρχηγοί, παρουσία και των κ. Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση, συζήτησαν επί μακρόν για την ανεργία, σε αναζήτηση μέτρων ανακούφισης των 1,3 εκατομμυρίων πολιτών χωρίς εργασία στη χώρα μας. Στο τραπέζι έπεσαν
- η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανεξαρτήτως αριθμού ενσήμων, ιδίως για προστάτες ανηλίκων ή οικογένειες χωρίς το παραμικρό εισόδημα
- η ευνοϊκή φορολογική τους αντιμετώπιση, ακόμη και η παράταση της επιδότησης ανεργίας
- η εκπόνηση προγραμμάτων επιδοτούμενης κατάρτισης

Η πλειοψηφία των προτάσεων περιλαμβάνονται είτε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που αποκάλυψε το matrix24.gr και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, (ήδη, πριν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δημοσιεύθηκε στη διαύγεια) είτε στο ήδη εξαγγελθέν πρόγραμμα τριών συναρμόδιων υπουργείων, με προγράμματα που ήδη "τρέχουν" ή αναμένεται να τεθούν εντός του χρόνου σε ισχύ, και αφορούν συνολικά 700.000 άνεργους.

Στο τραπέζι έπεσε και το προηγούμενο πρόγραμμα, επί ημερών ΠΑΣΟΚ, για «κοινωνική εργασία», ολιγόμηνη δηλαδή απασχόληση ανέργων στους τοπικούς δήμους που, αν είχε μαζικά χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την οικονομία. Ωστόσο, είναι σαφές - και σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr αυτό το επεσήμανε εντός του χώρου της σύσκεψης και ο κ. Στουρνάρας, ότι το ύψος των ποσών που απαιτούνται είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ενώ παραμένει αμφίβολη η βούληση των Βρυξελλών να αποδεχθούν μαζικές μεταφορές κοινοτικών κονδυλίων σε προγράμματα, άμεσης ή έμμεσης, επιδότησης ανέργων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.