ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Το θέμα των υδρογονανθράκων είναι διαφορετικής τάξης από τα άλλα «ασημικά» της χώρας που, στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων, διατίθενται προς πώληση.

Τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στο Αιγαίο, το Ιόνιο και κυρίως νότια της Κρήτης δεν θα πρέπει επ' ουδενί, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, να τα «προσμίξουμε» με τη διπλωματία και οπωσδήποτε να μην εκλαμβάνονται ως έχοντα συνάφεια με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και κυρίως μην κάνουμε το λάθος να τα συσχετίσουμε με τις οριοθετήσεις των ΑΟΖ. Επαρκούν και η υφιστάμενη υφαλοκρηπίδα και όσες ανακηρύξεις ΑΟΖ έχουμε κάνει στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Στο χώρο αυτό έχουμε με το μέρος μας και το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και κανένας λόγος δεν πέφτει στην Τουρκία. Κι αυτό πρέπει να της καταστεί σαφές. Όχι μόνον από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από άλλα κράτη που έχουν εκδηλώσει είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω εταιρειών τους, ενδιαφέρον, με τελευταία τη Γαλλία δια στόματος Προέδρου Ολάντ προσφάτως στην Αθήνα.

Ούτε προσκλήσεις, για παράδειγμα στη Λιβύη, χρειάζονται, όπως εντελώς λανθασμένα έκανε, προ ολίγου καιρού, ο Αβραμόπουλος, για οριοθέτηση. Υπήρξε μονομερής ανακήρυξη εκ μέρους μας, σε ανύποπτο χρόνο, και αυτό αρκεί.

Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν οι συνεννοήσεις με πετρελαϊκές εταιρείες, να ανατεθούν οι έρευνες, να αρχίσουν να δουλεύουν τα γεωτρύπανα και μετά μπορούμε να δούμε τα υπόλοιπα.

Επειδή τα κοιτάσματα είναι σημαντικά, θα ήταν εγκληματικό για τη χώρα να παρασυρθεί από μυωπικούς αψίκορους εθνικιστές, οι οποίοι απαιτούν εδώ και τώρα να ανακηρύξουμε ΑΟΖ στο Αιγαίο μόνο και μόνο για να "πουλήσουμε μούρη" στην Τουρκία.

Μόνον ανθέλληνες και προβοκάτορες θα επεδίωκαν ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή τη στιγμή. Και φυσικά οι Τούρκοι που θα ήθελαν με αυτό τον τρόπο να εγείρουν εμπόδια στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν και η παρέα του γνωρίζουν πως η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι στα γόνατα και δεν θα ήθελαν να περάσει ανεκμετάλλευτη αυτή η ευκαιρία. Δεν θα ήθελαν οι υδρογονάνθρακες να ξαναδώσουν ισχύ στην Ελλάδα.

Οι παρενοχλήσεις που ήδη άρχισαν με την παραχώρηση αδειών έρευνας στο Αιγαίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην κρατική τούρκικη εταιρεία πετρελαίου, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της Άγκυρας να παίξουν με τη φωτιά.

Οι σοβαροί λοιπόν πατριώτες θα πρέπει τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, σ' αυτή τη φάση, να τα αντιμετωπίσουν με οικονομικά και μόνο κριτήρια και όχι με διπλωματικά. Σε δεύτερη φάση μπορούμε να το πράξουμε. Όχι όμως τώρα. Η διπλωματία είναι για μετά τα γεωτρύπανα, όχι πριν.

Η μόνη διπλωματική ενέργεια σ' αυτή τη φάση που απαιτείται να γίνει είναι να μυήσουμε στο «κόλπο» τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τους Αμερικανούς και Ισραηλινούς που έχουν ...διακεκαυμένα συμφέροντα στην περιοχή. Να αναγνωρίσουν δηλαδή ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδος και της Κύπρου είναι ευρωπαϊκά κοιτάσματα που η εκμετάλλευσή τους θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, το Ιράν και τους Άραβες. Πρώτα τα γεωτρύπανα λοιπόν στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και μετά η διπλωματία...

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. S. P 16:59 23/02/2013

    ΦΙΛΟΙ,Καί διάβασα τίς τελευταίες μέρες « ΤΆ ΒΌΔΙΑ ΜΕΊΝΑΝ ΝΆ ΚΑΊ ΖΕΣΤΑΊΝΟΝΤΑΝ ΣΤΌΝ ΣΤΑΥΛΟ…» ό ένας καί ό άλλοι μαζί καί ό φελνίκο σέ περίληψη « Ούτε φασαρίες ειχε ούτε τίποτις·»Οχι όπως έγινε καί στήν Μέρκελ «σάν ΒΟΔΙΑ» Φασαρία/ Κακό/ Φωνές/ Πανώ/ Συνθήματα «κάτω τά χέρια…»/ Καρικατούρες/ Εμπρισμοί σημαίων/ Εθνικός Συναγερμός ερχονται οί Γερμανοί *μπήκαν στήν πόλη οι οχτροί*. Τίποτις παρά  « Σποραδικές διαμαρτηρίες κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δήθεν ότι πάει σάν τόν Ληστή στό γιά νά τής κλέψει τά σκουλαρίκια ».Καί όντως ό Ολάντ βλέποντας τόν πολιτισμό καί τήν ζεστασιά τών Ελλήνων μίλησε καί είπε Πολλά καί γιά τήν Ίστορία μίλησε, καί γιά τήν Χούντα τού ’74 καί γιά τήν βοήθεια νά επανέρθει στήν Ελλάδα η Δημοκρατία.Καί συνέχισε για τήν υφαιση, 6ος χρόνος ύφαισης είναι λέει κατανοώ καί εγώ(ματώννει κι αυτού η καρδιά χαίρεται ό Σαμαράς)· είπε καί γιά τό 60% τής ανεργείας τών Νέων καί γιά νά μάθουν όσοι δέν ξέρανε για τό ταμείο τής Ε.Ε πρός καταπωλέμηση τής ανεργείας τών Νέων. Μιλησε γιά τίς βοήθειες πού ΘΑ προσφέρει στήν Ελλάδα π.χ στήν Υγεία, Γεώργία  καί τήν λογιστική πρακτική βοήθεια που θά δωθή, αν ζητηθεί γιά τό κτηματολόγειο Καί άλλες πολλές βοήθειες πού πρόσφερε στήν Ελλάδα αφού όπως τόνισε σέ Γαλλικό πατρικό θερμό στίλ «Εφ΄όσον ή Ελλάδα ετήρησε καί συνεχίζει νά τηρεί τίς υποχρεώσεις της».  ( Νά πάρει παράδειγμα ο Σόιμπλε καί ό Ολι πού τό λένε καί σέ πιάννει κρύο)Είπε καί γιά τά Συμβόλαια Τουρισμού (συμβόλαια χωρίς τούς Ξενοδόχους τίς καταλαβαίννω σάν βοηθητικές Συμφωνίες πού δέν ζημιώννουν κανένα φαντάζομαι).Είπε οτι στίς αποκρατικοποιήσεις ΘΑ δηλώσουν παρών καί οί Γαλλικές Εταιρίες.Μίλησε γιά πιθανά Εργοστάσια Νερού, γιά τούς Σιδηροδρόμους. Επιβεβαίωσε τό ότι θά στείλει τόν Υπουργό Εσσωτερικών (δέν είπε ομως τό αν καί πότε σκοπεύει νά αποφασίσει άν θά στείλει καί τόν Υπουργό Βιομηχανίας ).Καί παρεμφερώς είπε καί γι΄αυτά πού έχει καί δέν ήρθε γιά νά πουλήσει στούς Ελληνες (ετσι γιά νά γίνεται κουβέντα νομίζετε;).καί διαβάζω σήμερα τό πρωί «ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ μετά από τήν ολιγόωρη επίσκεψη του Ολάντ».  Ειπε μέν θά συνεκμεταλλευτεί άν εχει τήν δυνατότητα μαζί μέ τήν Ελλάδα  τά ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ/ απέφυγε όμως νά μιλήσει γιά ΑΟΖ καί όποιαδήποτε βοήθεια γιατί δέν μπορεί. Αρκέστηκε μόνο νά πεί γιά τό Διεθνες Δικαιο καί τό Δίκαιο τής Θάλασσας (αυτονόητο καί τόν φαίρνει δέν αντιμέτωπο με τήν Τουρκία). καί σύμφωνα μέ Δημοσιογραφικές  (μέ τήν βοήθεια τού Ολαντ) Ο Προθυπουργός έλυσε καί τίς …κρηπίδες και τήν ΑΟΖ.»φαντασιώσεις τών συναδέλφων σου» αυτών πού γράφουν:»διαβαστε να δειτε τι πλουτο και τι υπάρχοντα έχουμε,τότε θά καταλαβετε..ποιοι τα ζηλεψαν και χρειάζονται σαλιαρίστρα..»Δέν χρειάζονταν οί Δικαιολογείς με τό:Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΓΚΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΟΥΤΟΣ……… Είχε τόπο τό αεποπλάνο πού ήρθε καί γιά 5,6 Γάλλους Επιχειρηματίες άν ήθελε νά φέρει μαζί του τουλάχιστον εγίνονταν καί οί πρώτες επαφές. Τά ΘΑ είναι μόνον μιά Ελπίδα και δέν μπορεί νά χωρτάσει ό ΛΑΟΣ μέ ΕΛΠΙΔΑ. 

  2. gram 12:16 22/02/2013

    Πολύ σίγουρα τα έχετε τα κοιτάσματα, βλέπω.  Μήπως γνωρίζετε κάτι που αγνοούν ΒP, Shell, Total, κτλ?  …λέω

    • Hatzi 13:21 22/02/2013

      Γιατι ρωτάς τον Φελνικο και δεν ρωτάς τον Ολάντ που έκανε και δημόσιες δηλώσεις και προωθεί την total;

      • gram 13:58 22/02/2013

        Μάλλον ως Ελλην διαβάζετε ή/και ακούτε αυτό που θέλετε να διαβάσετε ή/και να ακούσετε.  Μέχρις στιγμής δεν έχει υπάρξει τίποτα άλλο από την αγορά των στοιχείων των ηχογραφικών ερευνών από 5 νομίζω εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Total.  Ακόμα δεν έχουμε δει εάν κάποιες από τις εταιρείες αυτές θα παραγγείλουν εστιασμένες σεισμογραφικές έρευνες.  Κια στη συνέχεια έπονται στάδια πολλά ώσπου να αποφασιστεί η ερευνητική γεώτρηση, κτλ, κτλ.  Αρκεί να ενθυμείσθε ότι οι κυρίως γεωτρήσεις έχουν 10% πιθανότητες να χτυπήσουν φλέβα.  Κοιτάξτε και λίγο τι συμβαίνει στη γειτονική μας Κύπρο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.