ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιγμα στον Μπέπε Γκρίλο

Πρωτοβουλίες Μπερσάνι για μια κυβέρνηση «αλλαγής»

«Έχουμε επίγνωση του δραματικού χαρακτήρα της κατάστασης στη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ο οποίος προσπαθεί να εδραιώσει το ρόλο του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής.

Πρωτοβουλίες Μπερσάνι  για μια κυβέρνηση «αλλαγής»

Ο ίδιος είπε ότι «θα προτείνει στις πολιτικές δυνάμεις που θα βρίσκονται στο κοινοβούλιο ένα σαφές πρόγραμμα με κύρια βασικά σημεία».

Η κεντροαριστερά προσπαθεί να καθορίσει την ατζέντα για το άμεσο μέλλον, ζητώντας από τα υπόλοιπα κόμματα και κινήματα να πάρουν θέση. Τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Μπερσάνι αφορούν την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, την μείωση του συνολικού «κόστους» της πολιτικής, την υπεράσπιση των πολιτών που έχουν πληγεί από την πολιτική κρίση, ένα νέο «ήθος» στην δημόσια ζωή και την τόνωση της απασχόλησης.

Πρόκειται για προτάσεις με τις οποίες η κεντροαριστερή συμμαχία θέλει να ξανακερδίσει μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων της αριστεράς που προτίμησαν την διαμαρτυρία και συνέβαλαν στο θεαματικό αποτέλεσμα του κινήματος Πέντε Αστέρια.

«Πρώτα το πρόγραμμα και μετά οι συμφωνίες», είπε ο Μπερσάνι, εξηγώντας ότι «θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο».

Είναι σαφές πάντως ότι το μήνυμα του Μπερσάνι έχει κύριο αποδέκτη το κίνημα του Γκρίλο με την επίγνωση ότι η μπερλουσκονική συμμαχία μπορεί να μην συνεργασθεί στην έγκριση νόμων που να αφορούν παραδείγματος χάρη την έγκριση νόμου που να θεσπίζει το ασυμβίβαστο επιχειρηματικής και πολιτικής δραστηριότητας.

«Τώρα οι βουλευτές και γερουσιαστές του Γκρίλο πρέπει να μας πουν τι θέλουν να κάνουν για την χώρα», είπε ο Μπερσάνι.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο διεμήνυσε πως η παράταξή του δεν πρόκειται να συμμαχήσει με κανέναν, αλλά θα εξετάζει την εκάστοτε περίσταση και τις συνθήκες ώστε να ψηφίζει για τις προσήκουσες μεταρρυθμίσεις.

«Το Μ5S δεν πρόκειται να συμμαχήσει με κανέναν, όπως τόνιζε πάντοτε», δήλωσε ο Γκρίλο μία ημέρα μετά την εντυπωσιακή εκλογική του επίδοση, που τον καθιστά εκ των ρυθμιστών των πολιτικών πραγμάτων στην Ιταλία.

Μιλώντας μπροστά από την κατοικία του στη Γένοβα, ο Γκρίλο παρατήρησε: «δεν είμαστε εναντίον των πάντων. Θα παρατηρούμε κάθε φορά, μεταρρύθμιση τη μεταρρύθμιση, νόμο τον νόμο. Εάν υπάρχουν προτάσεις που είναι συμβατές με το πρόγραμμά μας, τότε θα τις αξιολογήσουμε».

«Τώρα δεν είναι στιγμή για να συζητούμε για συμμαχίες. Κατ' αρχάς θα πρέπει να εφεύρουμε ξανά την αλληλεγγύη προς τη χώρα», δήλωσε ο Γκρίλο, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην πρόκληση του Μπερσάνι προς τα άλλα κόμματα «να δηλώσουν σαφώς το τι θέλουν».

Ο Γκρίλο επίσης πρότεινε τον νομπελίστα δραματουργό Ντάριο Φο, ο οποίος υποστήριξε θερμότατα το κίνημα του πρώην συναδέλφου του κωμικού, ως τον πιθανό επόμενο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, μετά το πέρας της θητείας του Τζόρτζο Ναπολιτάνο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο τον ερχόμενο Απρίλιο. «Ο Ντάριο Φο έχει ένα ανοικτό πνεύμα κι εμείς έχουμε ανάγκη από ανοικτά μυαλά».

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.