ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε πως θα αλλάξει το κέντρο της πόλης

Σε Ολλανδούς η ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντ. Παπαδημητρίου, ανακοίνωσε ότι τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό -με 71 συμμετέχοντες- κέρδισε το ολλανδικό γραφείο Okra με την πρόταση «One Step Beyond», σε εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωπων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε Ολλανδούς η ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Η νικητήρια πρόταση για την οδό Πανεπιστημίου περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτών χωρών πράσινου και επέκταση του τραμ από την πλατεία Συντάγματος έως την πλατεία Αιγύπτου. Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία χωρών περιπάτου και η συνολική ανάπλαση της Ομονοίας με την προσθήκη δέντρων και νερού.

Η λογική της ανάπλασης είναι η Πανεπιστημίου από λεωφόρος να μετατραπεί σε βουλεβάρτο και να αναδειχθούν ιστορικά και χαρακτηριστικά κτήρια της πόλης, όπως το Πανεπιστήμιο, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Ακαδημία Αθηνών.

Στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είπε ότι «μαζί με άλλες παράλληλες παρεμβάσεις, η Αθήνα μπορεί να ξαναγεννηθεί στο μυαλό μας, στην ψυχή μας - σε λίγα χρόνια και στην πραγματικότητα», σημειώνοντας ότι «η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου, έχει σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα.

-Δείχνει ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της Κοινωνίας μας που μέσα στο ζόφο της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς. Οραματίζονται την Αθήνα μας αλλιώς.

-Δείχνει ότι έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό, που μπορούμε να το αναδείξουμε προς όφελος δικό μας, προς όφελος, κυρίως, των επόμενων γενεών, αλλά και για να αλλάξει η εικόνα του κόσμου για την Ελλάδα. Η αυτοπεποίθησή μας και, γιατί όχι, η αυτοεκτίμησή μας.

Σημείωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη δράση μαζί με τις «παρεμβάσεις στο Φαληρικό Όρμο, και την ανάπτυξη του Ελληνικού, όπου πέρα από όλα τα άλλα θα υπάρξει και πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, αποτελούν το «τρίγωνο» της αναγέννησης, ενώ σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο στοιχείο, η ανάδειξη ολόκληρου το παράκτιου μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο».

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας «θέλω να συγχαρώ  το Ίδρυμα Ωνάση, που χρηματοδότησε το διαγωνισμό, το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ που είχε προηγηθεί κι άνοιξε το δρόμο, και άλλους δημόσιους φορείς, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΑΣΑ, το Αττικό Μετρό, τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής που, επίσης, συνεργάστηκαν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Aνάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι άμεσα η ανάπλαση της Πανεπιστημίου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, από το οποίο θα εκταμιευθούν 80 εκατομμύρια ευρώ που θα καλύψουν το κόστος της ανάπλασης και τις συγκοινωνιακές μελέτες. Δήλωσε επίσης ότι αν δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το έλος του 2015

Χρωστάμε στους κάτοικους της Αθήνας ένα ελκυστικό κέντρο είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ευχόμενος «αυτή η μελέτη να μην μείνει άλλη μια μακέτα».

«Το κέντρο πρέπει να πάψει να είναι γκέτο», είπε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο «λειτουργεί και σε συμβολικό επίπεδο για μια περιοχής  που έχει ταλαιπωρηθεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβελης, υποστήριξε ότι το κέντρο πρέπει να γίνει ο δημόσιος χώρος της Αθήνας.

Rethink Athens Promo Video from Onassis Foundation on Vimeo.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Rethink Athens: μέσα στης πόλης τα στερνά | Delirium 27/03/2013

    […] η σύσσωμη παρουσία της τρικομματικής κυβέρνησης «ευλόγησε» τη νικητήρια […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.