ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 150.000 Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα

Συρία: Αριθμός ρεκόρ προσφύγων τον Φεβρουάριο

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Σύρων πολιτών που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και να γλιτώσουν από τις μάχες που δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό.

Συρία: Αριθμός ρεκόρ προσφύγων τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, αριθμός-ρεκόρ, εγκατέλειψαν τη Συρία το Φεβρουάριο.

«Συνολικά, περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 150.000 σε μόνο ένα μήνα», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, Τζέφρι Φέλτμαν.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται στη Συρία», υπογράμμισε ο Φέλτμαν, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στη χώρα και δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει περισσότερους από 70.000 νεκρούς μέσα σε δύο χρόνια.

«Δυστυχώς, οι εμπόλεμοι παραμένουν επικεντρωμένοι σε μια στρατιωτική λογική που δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε περισσότερο θάνατο και καταστροφές», τόνισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι και οι δύο πλευρές «διέπραξαν ωμότητες που συνιστούν εγκλήματα πολέμου, αν και το εύρος των θηριωδιών που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση υπερβαίνει κατά πολύ εκείνες για της οποίες θεωρείται υπεύθυνη η αντιπολίτευση».

Υπογράμμισε, επίσης, τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης, κυρίως στα Υψώματα του Γκολάν όπου η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας εποπτεύεται από παρατηρητές του ΟΗΕ και όπου περιστατικά συμβαίνουν τακτικά μετά από εισβολές Σύρων στρατιωτών η ένοπλων αντιπάλων τους στη διαχωριστική ζώνη.

«Τις τελευταίες ημέρες στη ζώνη διαχωρισμού έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση αυτών αντιπαραθέσεων», είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Εναπόκειται κατά προτεραιότητα στην κυβέρνηση της Συρίας η εγγύηση της ασφάλειας του προσωπικού του ΟΗΕ σε αυτόν τον τομέα", δήλωσε ο Φέλτμαν. Κάλεσε επίσης "τις χώρες που διαθέτουν επιρροή» στη συριακή ένοπλη αντιπολίτευση να παρέμβουν σε αυτήν ώστε να "διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία και την ασφάλεια του προσωπικού της Δύναμης FNUOD" (δύναμη του ΟΗΕ υπεύθυνη για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας).

Επίσης ο  ΟΗΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα μέλος της δύναμης αυτή φέρεται να αγνοείται. Η FNUOD αριθμεί 1.100 στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό από την Αυστρία, την Κροατία, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.