ΕΛΛΑΔΑ

Μιλούν για προχειρότητες και καλούν σε εγρήγορση

Διαφωνούν στην ΑΣΟΕ με το σχέδιο «Αθηνά»

Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία Σε εγρήγορση από σήμερα τελεί , λόγω του σχεδίου «Αθηνά».

Διαφωνούν στην ΑΣΟΕ με το σχέδιο «Αθηνά»

Σε ανακοίνωση του ΟΠΑ τονίζεται:

«Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΟΠΑ πληροφορήθηκε με έκπληξη και απορία την τύχη που επιφυλάσσει στο Πανεπιστήμιό μας το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Η καινοφανής έννοια του «ομοσπονδιακού πανεπιστημίου» προέκυψε αιφνίδια, χωρίς ποτέ να έχει καν θιγεί ως ενδεχόμενο –πολύ περισσότερο να έχει συζητηθεί– από την ηγεσία τού Υπουργείου Παιδείας.

Το ανακοινωθέν σχέδιο του «ομοσπονδιακού πανεπιστημίου» χαρακτηρίζεται από προχειρότητα στη σύλληψή του, από ασάφεια στη στόχευσή του και από έλλειψη στοιχειωδών επεξεργασιών σε βασικά σημεία που αφορούν στην υλοποίησή του. Οι διεθνείς αναφορές και παραλληλισμοί τους οποίους επιχειρεί και επικαλείται είναι απλά ανιστόρητοι. Μάλιστα, ενώ σήμερα εγκαταλείπεται εκεί όπου για ιστορικούς λόγους υπήρξε, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα εισάγεται ως καινοτομία.

Καλούμε την κοινότητά μας να είναι σε ετοιμότητα. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Στα πλαίσια του Συντονιστικού της Συνόδου των Πρυτάνεων θα επιχειρήσουμε τις επόμενες μέρες να λάβουμε τις διευκρινίσεις που είναι απαραίτητες, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στη συνέχεια, θα προβούμε σε διαβούλευση τόσο σε επίπεδο οργάνων διοίκησης του πανεπιστημίου μας όσο και σε ένα ευρύτερο επίπεδο που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μέλη ΔΕΠ, με σκοπό να οργανώσουμε τη θέση μας και τη συλλογική μας στάση και δράση επί του σχεδίου αυτού με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την αυτόνομη πορεία του ΟΠΑ ως ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κέντρου ακαδημαϊκής αριστείας στις επιστήμες που θεραπεύει. Και ότι η προάσπιση του καλού ονόματος και του επιστημονικού κεφαλαίου που το Πανεπιστήμιό μας έχει δημιουργήσει με μεγάλες προσπάθειες των μελών του εδώ και ένα περίπου αιώνα, καθώς και η διασφάλιση όρων ανάπτυξης και προόδου του, συνιστούσαν και συνιστούν για όλους μας στο ΟΠΑ μείζονα, ύψιστης σημασίας ζητήματα, μάλιστα σήμερα περισσότερο από ποτέ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.