ΚΟΣΜΟΣ

Με αφορμή την πυρηνική δοκιμή

ΕΕ: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε σήμερα το καθεστώς των κυρώσεων τις οποίες επιβάλλει σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από την Πιονγκγιάνγκ στις 12 Φεβρουαρίου

ΕΕ: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

Όπως έγινε  γνωστό οι  υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να προσθέσουν ονόματα στον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων που υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση στις 27 χώρες της ΕΕ ή το πάγωμα κεφαλαίων, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Είκοσι έξι πρόσωπα υπόκεινται τώρα σε μια τέτοια απαγόρευση, ενώ σε 33 οντότητες θα επιβληθεί δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι υπουργοί απαγόρευσαν εξάλλου "την εξαγωγή και την εισαγωγή των απαραίτητων στοιχείων για βαλλιστικούς πυραύλους με προορισμό ή προέλευση την Βόρεια Κορέα, όπως ορισμένοι τύποι αλουμινίου", διευκρινίζουν στα συμπεράσματά τους.

Απαγορεύονται επίσης οι "συναλλαγές που αφορούν τα νέα ομόλογα" που εκδίδονται από την Πιονγκγιάνγκ, ενώ "το εμπόριο χρυσού, πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών" απαγορεύεται με τους κυβερνητικούς οργανισμούς της Βόρειας Κορέας.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες "δεν θα επιτρέπεται πλέον να εγκαθιστούν γραφεία ή θυγατρικές" στη χώρα αυτή.

Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την "αποφασιστικότητά τους να εξετάσουν και άλλα περιοριστικά μέτρα" αν η Πιονγκγιάνγκ συνέχισε τις πυρηνικές δοκιμές της.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, αποφάνθηκε στις 12 Φεβρουαρίου ότι η πυρηνική δοκιμή ήταν μια "κατάφωρη πρόκληση προς το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, και μια κραυγαλέα παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων" της Πιονγκγιάνγκ, "να μην παράγει ή να κάνει δοκιμές πυρηνικών όπλων".

Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα για "μια ισχυρή και ενιαία απάντηση".

Τα μέτρα της ΕΕ προστίθενται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν έτσι θέσει σε εφαρμογή ελέγχους φορτίων και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των τραπεζών που έχουν υποκαταστήματα στη Βόρεια Κορέα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.