ΚΟΣΜΟΣ

Ζητά ελέγχους για ρακτοπαμίνη

Εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές αμερικανικού κρέατος

Προσωρινό εμπάργκο στις εισαγωγές χοιρινού και βόειου κρέατος από τις ΗΠΑ επέβαλε η Ρωσία, επικαλούμενη την αδυναμία της αμερικανικής υπηρεσίας ελέγχου των τροφίμων να εγγυηθεί ότι στο κρέας δεν περιέχεται «ρακτοπαμίνη», ένα πρόσθετο ζωοτροφών, που χρησιμοποιείται για την γρήγορη ανάπτυξη των ζώων.

Εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές αμερικανικού κρέατος

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων αναφέρουν ότι η «ρακτοπαμίνη» απαγορεύεται σε περίπου 160 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη από το τέλος του 2012 η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου των τροφίμων είχε προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό και την Βραζιλία ότι θα έπρεπε να σταματήσουν οι αποστολές κρέατος σε περίπτωση που περιέχουν το εν λόγω πρόσθετο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και το λόμπι της βιομηχανίας κρέατος επέκριναν τη Ρωσία για την επιβολή εμπάργκο και επιμένουν ότι η «ρακτοπαμίνη» είναι ασφαλής σε αποδεκτά επίπεδα, που καθορίζονται από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων του ΟΗΕ. Καλούν δε τη Ρωσία να ανακαλέσει αμέσως το εμπάργκο στην εισαγωγή κρέατος και προϊόντων κρέατος και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το εμπάργκο επιβλήθηκε περισσότερο για την προστασία της εγχώριας ρωσικής παραγωγής κρέατος, γιατί η βιομηχανία κρέατος κατέχει σημαντική θέση στη ρωσική οικονομία, μειώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό που υφίσταται από τις εισαγωγές.

Η ζήτηση βοδινού και χοιρινού κρέατος, στη Ρωσία, είναι μεγάλη και το 2012 εισήχθησαν μόνο από τις ΗΠΑ 88,183 τόνοι βοείου κρέατος αξίας 307 εκατομμυρίων δολαρίων και 109,126 τόνοι χοιρινού κρέατος αξίας 282 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.