ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο Economist

Εξετάζεται επιδότηση εποχικής απασχόλησης στη γεωργία

Το ενδεχόμενο επιδότησης του ημερομισθίου και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα, επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Εξετάζεται επιδότηση εποχικής απασχόλησης στη γεωργία

«Η επιδότηση αυτή θα συνέβαλε σημαντικά στην προσέλκυση ανέργων στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας», δήλωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Ο υφυπουργός επισήμανε ακόμη το γεγονός ότι το ποσοστό των αγροτών μικρότερης ηλικίας, 15-29 ετών, που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, είναι μειωμένο, έχοντας μάλιστα υποχωρήσει στο 9,4% του συνόλου των απασχολουμένων το 2010, έναντι 18,1% το 1998.

«Πρόβλημα αποτελεί το εκπαιδευτικό επίπεδο των αγροτών, γι΄ αυτό πρέπει να δώσουμε έμφαση στη δια βίου μάθηση και τη μαθητεία που προσανατολίζεται στο γεωργικό τομέα», κατέληξε.

Γ. Σταθάκης: Σε παρακμή η αγροτιά

Για «πραγματική παρακμή» του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα μεταξύ 1995 και 2008, η οποία οδήγησε με τη σειρά της σε διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών, έκανε λόγο από την πλευρά του ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιος Σταθάκης, σύμφωνα με τον οποίο την τελευταία δεκαετία, το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 20% παρά τις επιδοτήσεις, παρότι στην ΕΕ αυξήθηκε, μέσο όρο, κατά 15%. Παράλληλα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα διαχειρίζονται μόνο το 15% της παραγωγής περίπου, έναντι μέσου όρου 50-60% για την ΕΕ, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα έχει μειωθεί σήμερα σε περίπου 500.000 (400.000 αγρότες και 100.000 μισθωτοί), έναντι 1 εκατ. εργαζομένων το 1996. Ωστόσο, χάρη και στην κρίση, σταδιακά τα εκτάρια που καλλιεργούνται ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα συγκλίνουν με την ευρωπαϊκή τάση, έχοντας πλέον φτάσει σε περίπου 45 εκτάρια/νοικοκυριό, έναντι περίπου 50-60 στην ΕΕ. Παράλληλα, ο πρωτογενής ήταν ο μόνος τομέας της οικονομίας, που δημιούργησε, παρά την κρίση, 41.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την πεποίθηση ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ελεύθερες επιχειρήσεις, αλλά μάλλον κρατικοποιημένες, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας και πρόσθεσε ότι η θέση των φορέων του κλάδου είναι να μην υπάρχει νόμος για τους συνεταιρισμούς, παρά να ισχύσει ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.