ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όπως εκτιμά ο Thomas Wieser

Μέχρι τέλος Μαρτίου η βοήθεια προς Κύπρο

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Κύπρος θα πρέπει να λάβει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πω ακριβώς πώς αυτό θα είναι δομημένο, δήλωσε ο Thomas Wieser, ο οποίος είναι επικεφαλής του Euro Working Group.

Μέχρι τέλος Μαρτίου η βοήθεια προς Κύπρο

Της ομάδας, δηλαδή, εργασίας που προετοιμάζει τις συνεδρίες των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ανέφερε επίσης ότι αν και δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη οι λεπτομέρειες της διάσωσης, πιστεύει ότι το χρέος της Κύπρου θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο, χωρίς αναδιάρθρωση ή χωρίς να αναγκαστούν οι καταθέτες των τραπεζών να υποστούν απώλειες.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, πιθανώς προς το τέλος του δεύτερου δεκαπενθημέρου, θα είναι εύκολα δυνατή η λήψη μιας απόφασης», για την Κύπρο, είπε στο Reuters ο κ. Wieser, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο συνεδρίου στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα.

Ο κ. Wieser είπε ακόμη ότι το πακέτο μέτρων θα πρέπει να στοχεύει στη δημοσιονομική πειθαρχία, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σε ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποίησης και στη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε, είναι πέντε μέχρι οκτώ φορές το μέγεθος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πώλησης κυπριακών τραπεζών στη Ρωσία, ο κ. Wieser είπε ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις για αυτό το θέμα. Ωστόσο, διερωτήθηκε κατά πόσον αυτό είναι εφικτό, για να σημειώσει ότι «είναι μια πιθανότητα».

«Αν οι ιδιοκτήτες μιας κυπριακής τράπεζας λάβουν μια προσφορά, είμαι βέβαιος ότι θα την εξετάσουν προσεκτικά. Θα ήθελα να πιστεύω ότι τουλάχιστον θα εξεταστεί (από αξιωματούχους της Ευρωζώνης)», κατέληξε ο κ. Wieser.

Από το nomisma.com.cy

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.