ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι να έρθει η νέα ρύθμιση

Ποινικές διώξεις για χρέη άνω των 5.000 ευρώ

Παρά τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για την άσκηση ποινικών διώξεων όσων δεν τακτοποιούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στην τελική ευθεία βρίσκεται η νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

Ποινικές διώξεις για χρέη άνω των 5.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα παρουσιασθεί στους επικεφαλής της τρόικας ενώ ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί σίγουρη την έγκριση της από τους πιστωτές μας. Αναφέρει επίσης ότι όσοι υπαχθούν σήμερα στην υφιστάμενη ρύθμιση θα μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση όταν η νέα ρύθμιση τεθεί σε ισχύ. Ουσιαστικά αυτομάτως με μία αίτηση θα «περάσουν» από τη μία ρύθμιση στην άλλη. Αντιθέτως όσοι αγνοήσουν την υφιστάμενη ρύθμιση και παρέλθει το 4μηνο που προβλέπει ο νόμος θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις εισαγγελικές αρχές. Ήδη χθες ο γενικός γραμματέας εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης με εγκύκλιο του ζητά από τις εφορίες να ακολουθήσουν τη νομοθεσία και να κάνουν αιτήσεις για ποινικές διώξεις όπου συντρέχουν λόγοι.

Σημειώνεται ότι για να υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις.

α) τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ελάχιστο ποσό για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης, το οποίο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ και β) να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών. Εφόσον συντρέχουν οι ανωτέρω λόγοι ο προϊστάμενος της εφορίας πρέπει να κάνει αίτηση στις αρχές για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Πάντως από την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη προκύπτει ότι πολλές εφορίες «ξεχνούν» να καταθέσουν αίτηση στις εισαγγελικές αρχές για την ποινική δίωξη των οφειλετών. Αναφέρεται μάλιστα ότι υποβάλουν αίτηση στα όρια της παραγραφής της υπόθεσης που είναι πέντε χρόνια.

Οσοι αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής θα πρέπει να προσκομίσουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ειδικότερα στον φάκελο που συνοδεύει την αίτηση για χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής από το αρμόδιο όργανο πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν:

-Η πρωτότυπη αίτηση του οφειλέτη

-Το πρωτότυπο παράβολο

- Το ειδικό κατά περίπτωση έντυπο συμπληρωμένο με τα κριτήρια και την άποψη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου επί του σχετικού αιτήματος

- Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης)

-Αντίγραφα ισολογισμών των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης), στους οποίους θα εμπεριέχεται και η έκθεση ελέγχου ορκωτού ελεγκτή

- Πρόσφατο δευτεροβάθμιο ισοζύγιο με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους και

-Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχει προσκομισθεί από τον αιτούντα, προκειμένου να τεκμηριωθεί η οικονομική του αδυναμία

-Παράβολο.

Η απόφαση της διευκόλυνσης «υλοποιείται» με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε εντός τριμήνου από την έκδοση της σχετικής απόφασης. Aν η σχετική απόφαση δεν υλοποιηθεί μέσα στο προβλεπόμενο τρίμηνο, η διευκόλυνση θεωρείται απολεσθείσα και, εφόσον επιθυμείτε η ρύθμιση του συγκεκριμένου χρέους, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα (δεύτερη ή τρίτη κατά περίπτωση) διευκόλυνση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.