ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για «προσωρινή» σύνταξη

Στην τσιμπίδα του Γενικού Λογιστηρίου «μαϊμού» συνταξιούχοι

Τουλάχιστον 2.000 περιπτώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου που ενώ είχαν «αποδημήσει εις Κύριον», κάποιοι συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, εντόπισε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στην τσιμπίδα του Γενικού Λογιστηρίου «μαϊμού» συνταξιούχοι

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως άλλοι 2.368 ήταν «μαϊμού- συνταξιούχοι», καθώς ουδέποτε πήγαν να απογραφούν. Από αυτούς το Κράτος κατάφερε να εισπράξει σχεδόν 12 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 24 εκατ. που είχε καταβάλει.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, εισάγεται στη Βουλή των Ελλήνων, νομοσχέδιο δια του οποίου, πέραν πολλών άλλων, καθιερώνεται η καταβολή από την επομένη της εξόδου από την ενεργό υπηρεσία του 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία.

Το ανωτέρω ποσοστό του 50% διαμορφώνεται στο 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας 3 τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία.

Με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος αμέσως μετά την έξοδό του από την υπηρεσία (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του) θα λαμβάνει προκαταβολή έναντι της σύνταξής του για διάστημα 8 μηνών κατ’ ανώτατο όριο. Ταυτόχρονα τίθεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις υπηρεσιακές διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου.

Σχετικά με τους «μαιμού» συνταξιούχους η ανακοίνωση αναφέρει πως εκ των 435.000 (συνεχώς μεταβαλλόμενος αριθμός) συνταξιούχων του δημοσίου που ελάμβαναν σύνταξη τελικώς δεν απεγράφησαν 2.368 περιπτώσεις.

Για αυτές τις περιπτώσεις, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης.

Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανήρχοντο στο ποσό των 24.008.082 ευρώ.

Από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 12.733.001 ευρώ.

Β. Για το υπόλοιπο ποσό των 11.275.086 ευρώ γίνεται αναζήτηση από την Υπηρεσία περίπτωση προς περίπτωση.

Γ. Από την διαδικασία της καταγραφής διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.000 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Εξ αυτών έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 34 μεγάλες περιπτώσεις, για τις οποίες όχι μόνο δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των Υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, αλλά δεν βρέθηκε το ποσό των 2.747.310 ευρώ που είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η έρευνα συνεχίζεται.

Δ. Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται σε 693.841 ευρώ ανά μήνα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.