ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία

Συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες προκειμένου να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το δρόμο για τη σύναψη της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας στην ιστορία.

Συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου

Στην κοινή ανακοίνωση προέβη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την εξαγγελία της, χθες, από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «Κατάσταση του Έθνους».

«Απόψε ανακοινώνω ότι θα ξεκινήσουμε συνομιλίες για ένα συνολικό διατλαντικό σύμφωνο εμπορίου και επενδυτικής συνεργασίας με την Ε.Ε., επειδή το εμπόριο, όταν είναι δίκαιο και ελεύθερο στην περιοχή του Ατλαντικού, στηρίζει εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», είπε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τα δύο μέρη θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις από τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ υπολογίζεται στα 455 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ εάν επιτευχθεί η συμφωνία τότε θα προσθέσει περίπου κατά 0,5% το ΑΕΠ της ΕΕ.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.