ΥΓΕΙΑ

Κούρεμα στη λίστα με τα ακριβά φάρμακα που δίνουν τα ταμεία

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασθενείς τα ακριβά φάρμακα

Ο αριθμός των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις τα οποία καλύπτονται αποκλειστικά από τα ασφαλιστικά ταμεία -χωρίς συμμετοχή των ασθενών- μειώνεται θεαματικά. Η νέα λίστα περιλαμβάνει μόλις 230, ενώ η παλαιά λίστα αριθμούσε 900 και πλέον σκευάσματα.

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασθενείς τα ακριβά φάρμακα

Για μια ακόμη φορά την πληρώνουν οι ασθενείς, οι οποίοι πλέον θα αναγκάζονται να πληρώνουν συμμετοχή για τα ακριβά φάρμακα που έχουν αποκλεισθεί από τον νέο, αυστηρότερο κατάλογο, ενώ έως τώρα τα έπαιρναν δωρεάν. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι τιμές των σκευασμάτων «υψηλού κόστους» αρχίζουν από 200 ευρώ, στη λίστα όμως περιλαμβάνονται και φάρμακα αξίας ακόμη και υψηλότερης των 3.000 ευρώ. Και αυτό γιατί τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. για τη σκλήρυνση κατά πλάκας), ενώ στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα που χορηγούνται στους ανοσοκατεσταλμένους (δηλαδή, σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση). Επιπλέον, στον ίδιο κατάλογο υπάρχουν και τα «ορφανά» φάρμακα, που απευθύνονται σε ασθενείς που πάσχουν από νόσους ιδιαίτερα σπάνιες.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον νέο κατάλογο δεν έχουν αφαιρεθεί τα πιο ακριβά φάρμακα. Αντίθετα, έχουν εξαιρεθεί τα φθηνότερα σκευάσματα έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος που θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους.

Να θυμίσουμε πως τα περισσότερα φάρμακα τα οποία συνταγογραφούνται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ταμείων διακινούνται τόσο από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων όσο και των ιδιωτικών κλινικών, αλλά και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με το ετήσιο κόστο τους να εκτιμάται περί τα 250 εκατ. ευρώ, πράγμα που αυξάνει θεαματικά το μπάτζετ των νοσοκομείων, προβληματίζοντας τους υπεύθυνούς τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς έχει αναφέρει ότι δρομολογείται η έκδοση του δελτίου με τα νέα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία έχουν αργήσει δύο χρόνια να μπουν στην ελληνική αγορά, καθότι αυτά είναι ακριβότερα συγκριτικά με τα παλαιότερης «κοπής».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.