ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα που στήνουν αγώνες

Der Spiegel: Πως το διεθνές ποδόσφαιρο απέτυχε

Άρθρο στο site του γνωστού γερμανικού περιοδικού αποκαλύπτει τις μεγάλες αδυναμίες της FIFA και της UEFA να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα που κανονίζουν το στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων. Τα «κενά» του συστήματος παρακολούθησης ύποπτων ματς και οι ασιάτες μάστερ του στησίματος.

Der Spiegel: Πως το διεθνές ποδόσφαιρο απέτυχε

Στο δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Πως το διεθνές ποδόσφαιρο απέτυχε» γίνεται εκτενής αναφορά στα «κενά» του συστήματος προειδοποίησης για ύποπτα ποδοσφαιρικά παιχνίδια που διαθέτουν τόσο η FIFA και η UEFA. Διεθνής Ομοσπονδία. Ο Γερμανός αστυνομικός Φ. Άλντανς, ειδικός στα σκάνδαλα στημένων αγώνων δηλώνει μέσω του Spiegel ότι τα συστήματα που έχουν οι δύο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες «δεν έχουν μέχρι στιγμής μετρήσιμα αποτελέσματα». Πάντως, και οι δύο είχαν μεγάλες προσδοκίες στο συγκεκριμένο σύστημα προειδοποίησης. Όπως εξηγεί στο γερμανικό μέσο ένας πρώην υπάλληλος της Ιντερπόλ «το σύστημα αυτό είναι ξεδοντιασμένο. Είναι απλώς μια καλή επιχείρηση για να κερδίζουν κάποιοι άνθρωποι εύκολα λεφτά. Αλλά αυτοί που χειραγωγούν αγώνες για το στοίχημα, ειδικά στην Ασία, είναι πολύ εύκολο να το αποφύγουν».

Η μαρτυρία πρώην υπαλλήλου της UEFA που είχε συμμετάσχει στην εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος είναι κατατοπιστική: «Το σύστημα προειδοποίησης λειτουργεί όταν κάποιος ποντάρει ένα πολύ μεγάλο ποσό σε ένα ματς. Το σύστημα όμως είναι τυφλό σε περιπτώσεις όπου έχουν γίνει πολλά μικρά πονταρίσματα σε διαφορετικά σημεία. Το σύστημα αυτό αναγνωρίζει μόνο τις μεγάλες ή μεσαίες στοιχηματικές εταιρείες στην Ευρώπη. Τα πολλά μικρά ημι-νόμιμα ή παράνομα «γραφεία» στοιχημάτων της Ασίας δεν συνεργάζονται με την UEFA».

Από την Ασία με αγάπη

Το κέντρο του κυκλώματος που αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η Europol με μια έρευνα σε 380 ύποπτους αγώνες στους οποίους εμπλέκονται 425 άτομα βρίσκεται σε ασιατικό έδαφος. Πρόσωπο-κλειδί στην όλη υπόθεση είναι ο Γουίλσον Ράι Περουμάλ από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος βρίσκονταν πίσω από τη διοργάνωση ενός «περίεργου» φιλικού ποδοσφαιρικού τουρνουά στην Τουρκία με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Βολιβίας, της Εσθονίας και της Λετονίας. Ο Ράι Περουμάλ είχε εξαγοράσει και τους έξι διαιτητές που συμμετείχαν προκειμένου να εξασφαλίσει τα αποτελέσματα που ήθελε. Εντέλει το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, ο Περουμάλ συνελήφθη στη Φιλανδία και «κελάηδησε» στην Europol ότι ήταν υπάλληλος του Νταν Ταν, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του μεγαλύτερου κυκλώματος στησίματος αγώνων ποδοσφαίρου. Ωστόσο τον Νταν Ταν δεν τον ακουμπάει η αστυνομία της Σιγκαπούρης, αφού φαίνεται να έχει τον τρόπο να κλείνει στόματα με κομψό ή ακόμη και άκομψο τρόπο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.