ΕΛΛΑΔΑ

Σε δημογραφική γήρανση οδηγείται η χώρα

Ανησυχητική η μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα

Προβληματίζουν τα στοιχεία για την  πορεία των γεννήσεων στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς καταγράφεται μείωση κατά 10.000 με 15.000, οι παλίνδρομες κυήσεις αγγίζουν το 4%, ενώ στο 10%, με αυξητικές τάσεις, έφτασε το ποσοστό των λιποβαρών μωρών.

Ανησυχητική η μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα

Τα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, ο διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο “Αρεταίειο” Νοσοκομείο, καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Υφαντόπουλος.

Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, κυμαινόμενος γύρω στο 1,39 και για τις αμιγώς Ελληνίδες υπηκόους ίσως και κάτω από 1, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση επί 220 χωρών.

«Η υπογεννητικότητα στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης (79,78% για τον γενικό πληθυσμό), οδηγεί όχι μόνο στη μείωση του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά και σε δημογραφική γήρανση», ανέφερε ο καθηγητής Δημήτρης Μπότσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κρεατσά, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, καταγράφεται έντονος προβληματισμός στα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας, ενώ οι γυναίκες παραμελούν την υγεία τους και -όπως είπε ο κ. Υφαντόπουλος- αυτές είναι που ψυχικά και σωματικά πλήττονται περισσότερο, σε σχέση με τους άνδρες, από τις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, με επιπτώσεις και στην εγκυμοσύνη, αλλά και στο προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Δωρεάν εξετάσεις για ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες

Με σκοπό την προστασία της υγείας των γυναικών και με την ευκαιρία της Ημέρα της Γυναίκας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Αρεταίειο”, ανοίγει τις πύλες του στις ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, προσφέροντας δωρεάν εξέταση μαστού και τεστ Παπανικολάου το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή, 7-8 Μαρτίου, και ώρα 9.00-13.00.

Ο κ. Κρεατσάς σημείωσε, ότι η ανάλογη πρωτοβουλία για δωρεάν γυναικολογική εξέταση πέρυσι, έτυχε θετικής ανταπόκρισης, καθώς προσήλθαν στο Νοσοκομείο περίπου 600 γυναίκες και προσέθεσε ότι και φέτος η πρόσκληση του Νοσοκομείου απευθύνεται σε όλες τις ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.