ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με το GP της Μελβούρνης

Ανοίγει η αυλαία στην Formula 1

Αρχίζει το νέο πρωτάθλημα την Κυριακή 17 Μαρτίου (08:00 ώρα Ελλάδας) στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης, με την ευχή όλων των φίλων του αθλήματος η διοργάνωση του 2013 να είναι το ίδιο συναρπαστική με αυτήν του 2012.

Ανοίγει η αυλαία στην Formula 1

Η σεζόν που ξεκινά ουσιαστικά την προσεχή Κυριακή είναι η τελευταία, κατά την οποία τα μονοθέσια της F1 θα «φορούν» κινητήρες 2,4 λίτρων σε διάταξη V8, καθώς από το 2014 θα χρησιμοποιούνται κινητήρες 1,6 λίτρου σε διάταξη V6 με υπερτροφοδοσία (turbo) και συστήματα ανάκτησης ενέργειας (ΚΕRS). Αυτή η αλλαγή, καθώς και η εφαρμογή κάποιων άλλων κανονισμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αεροδυναμική απόδοση, θα συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 35%.

australia-melbourne-f1

Επίσης, στη νέα σεζόν θα χρησιμοποιηθούν τα καινούρια ελαστικά που κατασκεύασε η Pirelli για τη F1. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή μηχανοκίνητου αθλητισμού της ιταλικής εταιρείας, Πολ Χέμπερι, κατά την παρουσίαση των ελαστικών, τον Ιανουάριο, οι νέες, πιο μαλακές γόμες τους «ανακατεύουν την τράπουλα», καθώς στόχο έχουν να βοηθήσουν στο να γίνονται περισσότερα προσπεράσματα στα Grand Prix, καθώς και να διασφαλίσουν 2 με 3 pit stops ανά αγώνα. Σε σχέση με τα ελαστικά του 2012 υπάρχει μια διαφοροποίηση στο χρώμα, καθώς φέτος θα χρησιμοποιείται το πορτοκαλί, αντί για το ασημί, προκειμένου να ξεχωρίσει τη σκληρή γόμα από τις υπόλοιπες.

Τα χρώματα στις υπόλοιπες γόμες παραμένουν ίδια (λευκό για τη μέση, κίτρινο για τη μαλακή και κόκκινο για την πολύ μαλακή). Οι οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους δύο γόμες και είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν και τις δύο σε κάθε αγώνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ακυρώνονται, ενώ, εάν ένα γκραν πρι διακοπεί χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί και οι δύο γόμες, επιβάλλεται ποινή 30 δευτερολέπτων. Όμως, οι οδηγοί παύουν να έχουν αυτή την υποχρέωση, αν χρησιμοποιήσουν κάποια από τις δύο γόμες ελαστικών που έχουν στη διάθεσή τους σε περίπτωση βροχής: αυτές είναι η ενδιάμεση (με πράσινο χρώμα) και η «φουλ» βρόχινη (μπλε).

formula_1s

Στα αγωνιστικά, οι ομάδες που θα μετάσχουν στη νέα σεζόν της Formula 1 είναι μειωμένες κατά μια, καθώς από τις 12 που «έτρεξαν» πέρυσι δεν θα βρίσκεται φέτος στο γκριντ η HRT. Η ισπανική ομάδα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, δεν βρήκε έγκαιρα αγοραστή για να καταβάλει το κόστος συμμετοχής για το 2013 και αργότερα μπήκε σε διαδικασία ρευστοποίησης. Όσον αφορά στα πρόσωπα, στο φετινό πρωτάθλημα δεν θα αγωνιστεί ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίκαελ Σουμάχερ, καθώς ο Γερμανός ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο την απόφασή του να αποχωρήσει -για δεύτερη (και... οριστική) φορά- από την ενεργό δράση.

Οι ομάδες

Red Bull-Renault

Βάση: Μίλτον Κέινς, Αγγλία. Οδηγοί: Σεμπάστιαν Φέτελ, Μαρκ Γουέμπερ. Οδηγός δοκιμών: Σεμπαστιαν Μπουεμί. Πρώτη χρονιά: 2005. 2012: Επτά νίκες, 460 βαθμοί. Πρωταθλήματα κατασκευαστών: 3. Πρωταθλήματα οδηγών: 3

Ferrari

Βάση: Μαρανέλο, Ιταλία. Οδηγοί: Φερνάντο Αλόνσο, Φελίπε Μάσα. Οδηγοί δοκιμών: Πέδρο ντε λα Ρόσα, Μαρκ Τζενέ. Πρώτη χρονιά: 1950. 2012: Τρεις νίκες, 400 βαθμοί. Πρωταθλήματα κατασκευαστών: 16. Πρωταθλήματα οδηγών: 15.

McLaren-Mercedes

Βάση: Γουόκινγκ, Αγγλία. Οδηγοί: Τζένσον Μπάτον, Σέρχιο Πέρες. Οδηγοί δοκιμών: Γκαρι Παφετ, Όλιβερ Τέρνεϊ. Πρώτη χρονιά: 1966. 2012: Επτά νίκες, 378 βαθμοί. Πρωταθλήματα κατασκευαστών: 8. Πρωταθλήματα οδηγών: 12.

Lotus-Renault

Bάση: Ένστοουν, Αγγλία. Οδηγοί: Κίμι Ράικονεν, Ρομαίν Γκροζάν. Οδηγοί δοκιμών: Ζερόμ Ντ'Αμπρόσιο, Νταβίντε Βαλσέκι. Πρώτη χρονιά: 2011. 2012: Μια νίκη, 303 βαθμοί.

Mercedes-Benz

Βάση: Μπράκλεϊ, Αγγλία. Οδηγοί: Λιούις Χάμιλτον, Νίκο Ρόσμπεργκ. Πρώτη χρονιά: 2010. 2012: Μια νίκη, 142 βαθμοί.

Sauber-Ferrari

Βάση: Χίνγουιλ, Ελβετία. Οδηγοί: Νίκο Χούλκεμπεργκ, Εστεμπάν Γκουτιέρες. Οδηγός δοκιμών: Ρόμπιν Φρινς. Πρώτη χρονιά: 1993. 2012: 0 νίκες, 126 βαθμοί.

Force India-Μercedes

Βάση: Σίλβερστοουν, Αγγλία. Οδηγοί: Πολ ντι Ρέστα, Άντριαν Σούτιλ. Οδηγός δοκιμών: Τζέιμς Ρόσιτερ. Πρώτη χρονιά: 2008. 2012: 0 νίκες, 109 βαθμοί.

Williams-Renault

Βάση: Γκρόουβ, Αγγλία. Οδηγοί: Παστόρ Μαλντονάντο, Βαλτερι Μπότας. Οδηγός δοκιμών: Σούζι Βολφ. Πρώτη χρονιά: 1978. 2012: Μια νίκη, 76 βαθμοί. Πρωταθλήματα κατασκευαστών: 9. Πρωταθλήματα οδηγών: 7.

Toro Rosso-Ferrari

Βάση: Φαένζα, Ιταλία. Οδηγοί: Ζαν-Έρικ Βερν, Ντάνιελ Ρικιάρντο. Πρώτη χρονιά: 2006. 2012: 0 νίκες, 26 βαθμοί.

Caterham-Renault

Βάση: Λίφιλντ, Αγγλία. Οδηγοί: Σαρλ Πικ, Γκιέδο Φαν ντερ Γκάρντε. Οδηγοί δοκιμών: Αλεξάντερ Ρόσι, Μα Κινγκ Χούα. Πρώτη χρονιά: 2010. 2012: 0 νίκες, 0 βαθμοί.

Marussia-Cosworth

Βάση: Μπάνμπερι, Αγγλία. Οδηγοί: Μαξ Τσίλτον, Ζουλ Μπιάνκι. Πρώτη χρονιά: 2010. 2012: 0 νίκες, 0 βαθμοί

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.