ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεγκτικό Συνέδριο

Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την αναδρομική περικοπή των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια .

 

Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια

Οι δικαστές του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκριναν το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ κρίθηκε από την Ολομέλεια η διάταξη που προβλέπει την αναδρομική, από 1 Αυγούστου 2012, μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, στρατιωτικοί, κ.λπ.).

Και αυτό γιατί κρίθηκε ότι οι υπαγόμενοι στα ειδικά μισθολόγια συνταξιούχοι ουσιαστικά υπέστησαν διπλή μείωση , γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και το μεγάλο κόστος ζωής έρχεται σε αντίθεση με βασικές αρχές του Συντάγματος ,όπως περί ισότητας των πολιτών .

Επιπλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε ότι υπό προϋποθέσεις μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη οι απολυμένοι επίορκοι υπάλληλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου «αυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών – καλλιτεχνών και περιορίζεται το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σ’ αυτούς στα 720 ευρώ μηνιαίως. Η διάταξη αυτή κρίνεται από την Ολομέλεια δικαιολογημένη,αλλά τονίζεται ότι η μείωση «των ήδη καταβαλλόμενων σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες τιμητικών συντάξεων στο ποσό των 720 ευρώ, αναδρομικά, μάλιστα, από 1.1.2013, πέραν του ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δικαιούχων (άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος), συνιστά προσβολή του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, που προστατεύεται από το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, χωρίς, περαιτέρω, να προκύπτει επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την προσβολή αυτή, αφού, με δεδομένο τον, ούτως ή άλλως, περιορισμένο αριθμό των συνταξιούχων της συγκεκριμένης κατηγορίας, δεν μπορεί να αναμένεται σημαντικό δημοσιονομικό όφελος από την επίμαχη μείωση».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.