ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν υπήρξε πρόοδος

Μένει Αθήνα η Τρόικα με όλα τα μέτωπα ανοιχτά

Φρένο στις μειώσεις έμμεσων φόρων. «Αγκάθι» παραμένει και το θέμα του «χαρατσιού» για τα ακίνητα, αλλά και οι απολύσεις στο δημόσιο.

Μένει Αθήνα η Τρόικα με όλα τα μέτωπα ανοιχτά

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ξημερώματα τελείωσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικα, δεν ξημέρωσε όμως για όλα τα ανοιχτά θέματα που υπήρχαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 

Όσο έπεφτε το σκοτάδι τόσο «σκοτείνιαζε» και ο Γιάννης Στουρνάρας από τις απαιτήσεις του Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε μετά την συνάντηση -που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα- ότι «υπήρξε πρόοδος αλλά κανένα θέμα δεν έχει κλείσει».

Και προσέθετε πως «δεν υπάρχει πρόοδος στις δόσεις. Υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτοί θέλουν ένα μόνιμο σύστημα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και εμείς θέλουμε 100-200-1000 δόσεις».
Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ταυτόσημο σύστημα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με τις ίδιες δόσεις και ίσως παραταθεί η παραμονή της τρόικας για αυτό το θέμα, η οποία θέλει να μάθει πόσους θα αφορά η ρύθμιση και πόσα θα συγκεντρωθούν για τα κρατικά ταμεία.
Ανοικτό είναι και το ζήτημα της παράτασης καταβολής του τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και εντός του 2013, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους πιστωτές.

Όπως έλεγε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών «αν είχε κλείσει το θέμα με το δημόσιο θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολα τα πράγματα» και τόνιζε πως το γεγονός ότι «φεύγει και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δημιουργεί μία καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις αλλά το κλίμα στην Σύνοδο δεν θα επηρεαστεί».
Απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει και στην υπόθεση των κόκκινων δανείων: Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διαφωνεί ως προς το εισοδηματικό κριτήριο των 25.000 ευρώ, ενώ για το επιτόκιο (που θα επιβάλλεται κατά την περίοδο χάριτος) η ελληνική πλευρά ζητούσε να είναι 1,5% σταθερό. Οι πιστωτές διαφωνούν σε αυτό και έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για 1,5% κυμαινόμενο, συνδεδεμένο με τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Για την περίοδο χάριτος, η ελληνική πλευρά είχε προτείνει τα 4 έτη, με αξιολόγηση στα 2 χρόνια. Μετά από τις διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία σε περίοδο χάριτος 4 ετών, αλλά με ετήσια αξιολόγηση.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της προστασίας της 1ης κατοικίας, με την ελληνική πλευρά να προτείνει την προστασία για 1η κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ και σύνολο περιουσίας έως 300.000 ευρώ.

Η τρόικα, από την πλευρά της, φέρεται ότι επιμένει πως στη συνολική περιουσία πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κ.λπ.).
Δεύτερο «μέτωπο» διαφωνίας φαίνεται ότι είναι οι τροποποιήσεις στον «νόμο Κατσέλη» και ειδικότερα το ποσοστό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει, το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% της δόσης και όχι κάτω από 40 ευρώ, κάτι που δεν δέχεται η τρόικα.
Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος «δεν είναι πιθανό να κλείσει κάποιο μέτωπο με τον Πρωθυπουργό. Θα κλείσουν όλα μαζί ή τίποτε».

Και πρόσθεσε «η βελτίωση ορισμένων μέτρων όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο φόρος πετρελαίου, τέθηκε από την πρώτη μέρα. Όχι πολύ θετική η αντίδραση της τρόικας. Δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους».
Ο ίδιος πάντως δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δόσεις των 2,8 και 6 δισ. ευρώ θα έρθουν στην ώρα τους και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.