ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αρ. Ωνάσης και Στ. Νιάρχος … ανταγωνιστές και μετά θάνατον

Αναμφισβήτητα οι δύο κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές με παγκόσμια αναγνώριση, όλων των εποχών, είναι ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος. Για πέντε περίπου δεκαετίες κυριαρχούσαν στους ωκεανούς. Είχαν νυμφευθεί και οι δύο τις κόρες του Σταύρου Λιβανού. Την Αθηνά, ο πρώτος και την Ευγενία ο δεύτερος. Οι κόντρες των δύο εφοπλιστών έχουν μείνει ιστορικές. Ο ένας προσπαθούσε να επισκιάσει τον άλλο. Στα βαπόρια, στις μπίζνες, στις γυναίκες, στην επιδιξιομανία, στα μπουζούκια, στα πάντα. Άφησαν πίσω τους μια τεράστια περιουσία. Αλλά και οι δύο δημιούργησαν δύο ισχυρά και παντοδύναμα Ιδρύματα, που αυτή την περίοδο συναγωνίζονται ποιος θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο έργο στην Αθήνα. Το Ίδρυμα Ωνάση, στο κέντρο της Αθήνας και το Ίδρυμα Νιάρχου στην παραλία, στο Φαληρικό Δέλτα.

Το Ίδρυμα του Αριστοτέλη Ωνάση, μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, παρουσίασε πρόσφατα την μελέτη για την ανάπλαση των κεντρικών δρόμων της Αθήνας. Η Λεωφόρος Αμαλίας, Πανεπιστημίου, η Πλατεία Δικαιοσύνης, Ομόνοια, η Πατησίων, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πλατεία Αιγύπτου. Στόχος είναι «η δημιουργία μιας παλλόμενης, πράσινης και προσιτής καρδιάς της πόλης». Το εργο θα στοιχίσει 80 εκατ. Ευρώ. Τα 30 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ανάπλαση και τα 50 εκατ. ευρώ για την επέκταση της γραμμής του τραμ. Η συνολική παρέμβαση θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2015.

Αλλά, ποιος ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης; ήταν παιδί του Σωκράτη και της Πηνελόπης και γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906. Το 1922 ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και έπειτα από λίγο μετανάστευσε στην Αργεντινή. Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε Καλλιρόη προς τιμήν της αδελφής του. Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Αθηνά-Τίνα και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, που γεννήθηκε το 1948 στην Νέα Υόρκη και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε το 1950 στη Νέα Υόρκη επίσης. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, ο Ωνάσης και η Τίνα Λιβανού χώρισαν. Ιδιοφυής, τολμηρός και διορατικός δημιούργησε ένα από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενοπλοίων. Το 1956, αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών και ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία και αναδείχθηκε σε μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. Στα τέλη του 1974 ο Ωνάσης κατήγγειλε τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και στις 4 Αυγούστου 1975, μετά το θάνατό του, η Ολυμπιακή Αεροπορία μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο. Το 1963, ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό. Τo 1968, ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε τη Ζακλίν Μπουβιέ, χήρα του δολοφονηθέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζ.Φ. Kένεντι. Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Ωνάση Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο πρόωρος και αδόκητος θάνατός του επέφερε στον Αριστοτέλη Ωνάση βαρύ πλήγμα, από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Παρίσι.

Από την άλλη το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου κατασκευάζει το Κέντρο Πολιτισμού στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με μέχρι το 2015, θα έχει ολοκληρωθεί η Εθνική Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και η Εθνικής Λυρική Σκηνή καθώς και ένα πάρκο 170 στρεμμάτων. Το έργο αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο χρηματοδοτεί πλήρως τις μελέτες, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του, με δωρεά ύψους 566 εκατ. ευρώ.

Αλλά, ας δούμε ποιος ήταν ο Σταύρος Νιάρχος. Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1909 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1929 ξεκίνησε  να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση αλευρόμυλων. Κουμάνταρου, Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα της αγοράς πλοίων. Έτσι αγόρασε τα πρώτα έξι φορτηγά πλοία.

Για πολλά χρόνια, ο Σταύρος Νιάρχος ήταν ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου στον κόσμο, καθώς η εταιρεία του διαχειριζόταν πάνω από 80 δεξαμενόπλοια και άλλα πλοία.

Το 1956, ο Νιάρχος αποφάσισε ίδρυσε τα Ελληνικά Ναυπηγεία, την πρώτη ιδιωτική επένδυση τέτοιας μορφής στην Ελλάδα, Αγόρασε το νησί Σπετσοπούλα, κόντρα στην αγορά του Σκορπιού από τον Ωνάση. Αργότερα δε παντρεύτηκε και την πρώην γυναίκα του Ωνάση, Αθηνά. Οι επιχειρηματικές και οι κοσμικές ίντριγκες των δύο ανδρών έχουν μείνει πλέον στην ιστορία. Όμως, την κόντρα αυτή, συνεχίζουν, με κοινωφελή έργα, τα δύο Ιδρύματα που δημιούργησαν δύο εμβληματικές μορφές του ελληνικού εφοπλισμού, Ο εφοπλιστικός πλούτος μπορεί να προκαλεί, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιείται για το κοινωνικό συμφέρον.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Σε διαβάζουμε όλοι εμείς που σε εκτιμούμε παλιόφιλε.Θα ήθελα βέβαια να προσθέσω ότι το γεγονός της ανάθεσης της μελέτης για την ανάπλαση της ΑΘΗΝΑΣ δόθηκε σε Γραφείο ξένων αρχιτεκτόνων και ότι φυσικά η χρηματοδότηση είναι λειψή….δεν μας κάνει πολύ ευτυχείς. 
    Σε αντίθεση το άλλο ίδρυμα υλοποιεί ένα έργο 600 εκ. ….
    Επευκαιρία που είναι οι εφοπλιστές και οι μεγαλοβιομήχανοι στην τελευταία οικονομική κρίση της χώρας μας.Δεν είδα την συμμετοχή τους ακόμη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.