ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο το διάγγελμα Αναστασιάδη

Εξετάζει ακόμη και πρόταση για έξοδο από το ευρώ το ΑΚΕΛ

Εξετάζει ακόμη και πρόταση για έξοδο από το ευρώ το ΑΚΕΛ

Μετά τον κεραυνό εν αιθρία στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, οι τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου είναι τεράστιοι, με το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ να εκδηλώνει την δυσφορία του για τους χειρισμούς των ευρωπαίων εταίρων και το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ να εξετάζει πρόταση ακόμη και για έξοδο από το ευρώ.

Πάντως, σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις καταθέσεις, αφ’ ενός φοβούμενο άτακτη φυγή κυρίως των ρωσικών καταθέσεων και αφ’ ετέρου εάν το κούρεμα των καταθέσεων θα γίνει υπό μορφή εφάπαξ. Το βράδυ στις 11 μμ θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, προκειμένου να κάνει την σχετική ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του, από τις Βρυξέλλες, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός», διευκρινίζοντας ότι «το ποσό που θα κοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές ή άλλους τρόπους». Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «το Eurogroup πήρε μια απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της Κύπρου» και πρόσθεσε: «Η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι: «Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση οριακή, λόγω της αποφυγής λύσης μέτρων, της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας» επισημαίνοντας πως: «Το δίλημμα ήταν εάν θα παραχωρούσαμε το 6,75% ή αν θα χάναμε το 100%. Το ποσοστό που κόβεται είναι περίπου ισόποσο με τους τόκους 18 μηνών για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσεύματα. Διασφαλίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές».

Με αυτά τα δεδομένα, υπάρχει η πληροφορία ότι ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει την ολομέλεια, ώστε να περάσουν τα νομοσχέδια, που ετοιμάζονται, και να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη στον λαό της Κύπρου, μόλις δυο εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές στην Μεγαλόνησο. Από την πλευρά τους τα επιτελεία των κομμάτων είναι σε αναβρασμό.

Σε ένα πρώτο σχολιασμό το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει «απαράδεκτους τους εκβιασμούς, που ασκήθηκαν σε βάρος της Κύπρου, από διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρότι τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης και προσθέτει ότι, πριν διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας, πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση.

Το επιτελείο του ΑΚΕΛ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της πολιτικής συμφωνίας για οικονομική στήριξη της Κύπρου, που ελήφθη στο Eurogroup. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού το θέμα θα τεθεί στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σημειώνοντας πως στη συνεδρίαση θα μελετηθούν διάφορα ενδεχόμενα, ακόμα και πιθανή έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, χωρίς, όμως, να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, πάντως, δεν δίστασε να εκφράζει την δυσφορία τον για «τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε η τρόικα το θέμα της Κύπρου». Στο ίδιο πλαίσιο επέκρινε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και την κυβέρνηση ότι «επέλεξαν μοναχική πορεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και τον τόπο», ενώ, όπως σημείωσε, από μια πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά και «η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της».

Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας στην πολιτική επιτροπή, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Περδίκης και τόνισε πως χρειάζεται πλήρης ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των δεσμεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.